На Тернопільщині розробили технологію, яка на 60% збільшує врожай овочів

16 жовтня 2021 18800 0
Овочі
DepositphotosОвочі

На Тернопільщині місцевий житель винайшов унікальну технологію вирощування овочів, яка дозволяє збільшити врожай на 40-60%. Повідомляє Укрінформ.

З його слів, суть технології полягає в тому, майбутня ділянка розмічається так, щоб її можна було поділити на кілька смуг: органічну, шириною у 60 см, наполовину вужчу — кормову смугу-грядку та газонну, теж шириною у 60 см.

«Кормова смуга-грядка це власне та, де й вирощуватимуться культури, розташована між органічною і газонною смугами, які оточують кормову. Вони й акумулюють вологу і тепло, що необхідні для підтримки ґрунту, в якому б добре розвивалися рослини», — розповів винахідник технології.

До того ж нижній шар в кормовій смузі має складатись з обрізаних великих гілок, які забезпечують хорошу мікроциркуляцію повітря. Оскільки температура глибоких шарів ґрунту значно нижча, ніж верхніх. У поєднанні з такою циркуляцією повітря, це створює конденсацію і заповнює потребу у волозі не тільки рослин, а й ґрунту. Саме тому при вирощуванні овочів на таких грядках нема потреби в поливанні. 

Окрім цього, дрібний органічний шар – прекрасна підгодівля для зелених насаджень. У процесі розкладання він виділяє не тільки корисні живильні елементи, а й вуглекислий газ, що потрібен рослинам для їх росту і розвитку.

Укрінформ

«Спеціально загущені, висаджені культури за таких умов на теплих грядках дають рекордні врожаї томатів, огірків, білокачанної капусти, кабачків, гарбузів, гороху, різної зелені. Дуже хороший урожай зернових культур — вівса, пшениці, жита. Прекрасно себе почувають у таких грядках полуниця, кущі смородини та малини. Кількість ягід від таких культур збільшується в 3 рази, у порівнянні з вирощуванням на звичайному ґрунті», розповів есперементатор. 

Читайте також: Аграрії Харківщини завершили збір круп’яних культур

 

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою