Фермерам розповіли про труднощі вирощування ріпаку в умовах зміни клімату

14 жовтня 2021 59 0
Ріпак
Ріпак

Різко континентальний клімат починає опановувати Україну. Господарювати по-старому не приносить таких результатів, як раніше. Зокрема, найскладнішою частиною планування сезону, головний агроном підприємства ПП «Еммануїл Фарм» Андрій Гребенюк, називає підбір гібридів ріпаку для богарних земель, і для зрошення. Про це йдеться в матеріалі «КліматКонтроль. Прибутковий ріпак на Херсонщині: як цього досягти» на SuperAgronom.com.

«Останнім часом у регіоні справжня зима починається ближче до Нового року, а не за календарем. Озимий ріпак відновлює вегетацію при +5°С протягом 3-х днів. І коли після цього періоду наступає заморозок, ми отримуємо примерзлі рослини. Тобто це втрата врожаю, це час на відновлення, це затрати на поживні елементи, які потрібно додатково вносити, це додаткове внесення стимуляторів росту, які допомагають ріпаку відновлювати вегетацію, — розповів агроном.

За таких умов, найскладнішою частиною планування сезону головний агроном називає підбір гібридів ріпаку.

«Все залежить від строку сівби, якщо ми сіємо рано, на початку серпня, ми підбираємо гібриди з довшою, більш повільною вегетацією восени. Якщо ж ми сіємо пізно, ми підбираємо гібриди з швидшою вегетацією восени. Вирощуємо здебільшого гібриди ріпаку LG Seeds. При нижчих затратах ці гібриди дають стабільний результат, і дають можливість варіювання його в збиранні. Тобто, якщо ми не встигаємо щось зібрати, ми не втрачаємо врожай на осипанні», — поділився досвідом Андрій Гребенюк. 

Читайте також: В Україні завершується висів озимого ріпаку

Виконано за допомогою Disqus