Дефіцит добрив азотної групи буде наростати — експерт

20 жовтня 2021 1540 0
Добрива
DepositphotosДобрива

На ринку спостерігається зростаюча тенденція дефіциту добрив азотної групи. Зупинка підприємств і введення обмежень на експорт знижує обсяг доступної на ринку продукції. При цьому потенціал заміщення внутрішнього виробництва імпортом — знижується. Про це розповів директор по маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива (UMF)» Сергій Рубан, інформує Latifundist.com.

Зі слів експерта, вільних обсягів добрив, доступних до імпорту в Україну, значно менше, ніж рік тому. Тому дефіцит добрив азотної групи буде наростати.

Також, на його думку, у вітчизняних  виробників добрив значно менше альтернатив, ніж у європейських. Аміачна селітра і виробництво фосфорних добрив можуть працювати на привізному аміаку. Але і це джерело має свої технічні, логістичні та цінові обмеження. З азотною групою така стратегія неможлива. Тому, з високою часткою ймовірності, Україна очікує серія скорочень внутрішнього виробництва добрив. Сюди накладається і збільшення собівартості виробництва через здорожчання цін енергоносіїв.

«Мене часто запитують, за якої ціни газу виробництво мінеральних добрив ще може працювати. Відповіді з конкретною цифрою немає. Заводи будуть працювати, поки споживачі готові оплачувати зростаючу собівартість виробництва. Європа перетнула позначку в $ 500 доларів за 1000 м3 і почала зупиняти виробництва. Запас міцності в Україні не вище », — пояснив Сергій Рубан.

Читайте також: Ціна карбаміду зросла майже до 28 тисяч грн

Виконано за допомогою Disqus