Якщо фермери готові платити за добрива, то дефіциту не буде — думка

8 листопада 2021 210 0
Якщо фермери готові платити за добрива, то дефіциту не буде — думка
Depositphotos

Керівник однієї з провідних світових агротрейдингових компаній стверджує, що дефіциту добрив не існує — якщо ви готові за них платити. Про це йдеться у Фермерському огляді світової преси на Kurkul.com.

«Звичайно, це питання ціни. Я б сказав, що на цей момент фермерам доступні добрива, як і раніше, тільки за завищеною ціною», — заявив головний виконавчий директор Archer-Daniels-Midland Co. Хуан Лучано.

Лучано додав, що поки не ясно, чи американські фермери перейдуть на вирощування сої замість більш вимогливої до добрив кукурудзи.

Читати за темою: Добрива будуть дорожчати, доки фермери вже не зможуть їх купляти

Тим часом у Франції різке зростання цін та обмежена пропозиція добрив призвели до збільшення витрат фермерів і спонукає деяких із них перейти з кукурудзи на менш вимогливі до добрив культури наступної весни. Про це повідомили у сільськогосподарському управлінні FranceAgriMer.

Ціни на природний газ, ключову сировину для азотних добрив, різко зросли по всьому світу на тлі зростання попиту після пандемії, низьких запасів і жорсткіших, ніж зазвичай, умов постачання газу з Росії.

Це призвело до зростання цін на добрива, а також до скорочення постачання, оскільки деякі виробники намагаються впоратися з витратами на газ, що зростають.

«Справжнє занепокоєння викликає обмежений доступ. У нас вже є проблеми з постачанням добрив, і, якими б не були ціни, немає жодної гарантії, що навесні вони будуть», — каже фермер Бенуа П’єтреман.

За останній рік ціни на добрива у Франції, яка є найбільшим виробником та експортером зерна в ЄС, зросли більш ніж утричі. Сівба ріпаку у країні вже закінчена, і фермерам вже пізно змінювати підхід щодо озимих зернових та з ярими культурами можуть виникнути проблеми.

Читайте також: Світовий індекс цін на добрива досягнув історичного максимуму

Виконано за допомогою Disqus