Через недостатню вологу в ґрунті на окремих площах відсутні сходи озимих зернових

23 жовтня 2021 3423 0
Через недостатню вологу в ґрунті на окремих площах відсутні сходи озимих зернових

Прохолодна погода стримувала появу та розвиток шкідників і хвороб на посівах озимих зернових культур. Повідомляє Kurkul.com, згідно з даними фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби.

Стан посівів характеризується в основному як задовільний, на окремих площах сходи відсутні або зріджені, що зумовлено недостатньою кількістю вологи в ґрунті під час посіву культур.

На ранніх посівах відмічається незначне заселення рослин злаковими попелицями, цикадками, в умовах похмурої з приморозками погоди їх шкідливість незначна. Скрізь борошнистою росою, септоріозом, кореневими гнилями охоплено 2-3% рослин озимих пшениці та жита.

«У степових, осередково лісостепових областях переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває живлення личинок хлібної жужелиці, які за чисельності 0,2-2 екз. на кв.м пошкодили 0,5-2% рослин (Дніпропетровська, Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Сумська обл.). Гусениці озимої совки в чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили до 5% рослин озимих культур», — йдеться у звіті відомства. 

Нагадаємо, у зв’язку з відсутністю опадів показники вологості ґрунту зазнали різкого зниження. Найнижчий рівень вологості ґрунту дорівнює 9% в Одеській та Херсонській областях. Найвищий рівень вологості ґрунту 15%-17% досягнуто в Сумській, Чернігівській, Волинській, Львівській, Рівненській, та Закарпатській областях. На решті території цей показник досяг позначки 10%-13%.

Виконано за допомогою Disqus