Аналітики назвали найпопулярнішу в Україні експортну бобову культуру

28 жовтня 2021 534 0
Горох
DepositphotosГорох

За даними UBTA,  минулого року Україна у світовому рейтингу експортерів зернобобових посіла 17 місце. Країна продала на зовнішні ринки горох, нут, квасолю, сочевицю та боби на $130 млн. Проте найбільш експортованою культурою серед бобових став горох. Про це йдеться в матеріалі «Огляд ринку зернових культур 2021: експорт, виробництво, тенденції» на Latifundist.com

В 2020 р. Україна експортувала гороху на $93,7 млн, тобто на його частку припадає 72% від усієї суми постачання зернобобових на зовнішні ринки. 

«Горох сьогодні, мабуть, є найдепресивнішою культурою з усіх зернових і зернобобових, як у плані виробництва, так і в плані експорту. Останні 5 років горох в Україні тотально здає свої позиції: посівні площі скорочуються, обсяги виробництва падають, а експорт знижується», — розповіли аналітики.

Основна причина негативної динаміки — зміна ситуації на зовнішніх ринках. Раніше значну частину гороху Україна експортувала до Індії. Проте останніми роками ця країна щодо гороху проводить протекціоністську політику. Як наслідок, у 2020 р. вона не увійшла навіть до десятки найбільших імпортерів зернобобових з України, а за 8 місяців 2021 р. взагалі не імпортувала жодної тонни українського гороху. 

«Нині основні покупці вітчизняного гороху — це деякі країни ЄС, Азії та Африки. За підсумками 8 місяців, у значних обсягах горох з України імпортували лише 4 країни: 41 тис. т — Італія, 28 тис. т — Туреччина, 16 тис. т — Пакистан, та 15 тис. т — Джибуті», — повідомили фахівці.

Читайте також: Названо головний ринок збуту української кукурудзи

Виконано за допомогою Disqus