Експерт розповів, як уникнути фальсифікованого насіння

29 жовтня 2021 410 0
Насіння
Kurkul.comНасіння

Єдиним правильним рішенням, яке допоможе фермерам уникнути купівлі підробленого насіння є співпраця з офіційними дилерами. Про це розповів менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону компанії LNZ Group Леонід Чорний, інформує SuperAgronom.com.

Зі слів експерта, при виборі насіння все ж важливо звернути увагу на такі нюанси:

  • етикетка має відповідати державному стандарту та містити інформацію про: державний сертифікаційний інститут, походження насіння, вид насіння, культуру та назву гібриду, покоління, номер партії, дату сертифікації, вагу мішка брутто і нетто, обробку насіння протруйниками;
  • захисні голограми, які легко перевірити на їх оригінальність: повне проявлення має відбуватись під сонячним промінням, а підробка, як правило, виконана не повноцінно та проявляється повністю за будь-якого освітлення. Кожна оригінальна голограма має індивідуальний номер, який перевіряється на сайті виробника;
  • перевірка продавця: у кожного бренду-виробника насіння у відкритому доступі є повний список дистриб’юторів.

«Коли ви купуєте насіння, вам дистриб’ютор обов’язково має видати сертифікат. На ньому має бути вказано: рік походження насіння, рік випуску, країну виробника і все те, що перераховується в етикетці, тільки більш розширено. Також вказується схожість та енергія насіння, засміченість, вологість», — зазначив Леонід Чорний.

Також важливо перевіряти насіння на схожість. Щоб це зробити кожен агровиробник може звернутись в державну фітосанітарну лабораторію, яка знаходиться у всіх обласних центрах.

Читайте також: Фермери поділяться досвідом впровадження нових технологій на господарстві

Виконано за допомогою Disqus