Фермерам стало вдвічі дешевше сушити зерно на дизелі, ніж газом

28 жовтня 2021 650 0
Фермерам стало вдвічі дешевше сушити зерно на дизелі, ніж газом
Kurkul.com

Зернові сушарки, як працюють на дизельному пальному значно економніші за газові. Таку думку висловив засновник агрокомпанії «Волинь-Зерно-Продукт» Євген Дудка, передає Latifundist.com.

Як зазначив аграрій, компанія вже запустила в роботу старі сушарки, що працюють на дизелі.

«Сьогодні ними сушити вдвічі дешевше, ніж на газу. Якщо навесні ситуація з цінами не стабілізується, то перекладатимемо всі наші потужності на дизель. Частина кукурудзи також закладатиметься на зберігання в полімерні рукави, у них вона не зіпсується до весни», — зазначив Євген Дудка.

Засновник агрокомпанії «Волинь-Зерно-Продукт» розраховує, що після опалювального сезону ціни на газ впадуть і врожай можна буде висушити дешевше. Завдяки цим заходам компанія планує використати на 30% менше газу.

За прогнозами операційного директора компанії G.R. Agro Артема Ремпена, у зв'язку зі значним підвищенням цін на газ, тарифи на сушку зерна знову виростуть, хоч і так вже збільшилися втричі.

Нагадаємо, наразі більшість великих елеваторних комплексів відмовляються брати на зберігання зерно у сторонніх поклажодавців, зокрема дрібних фермерів. Причина полягає в тому, що в Україні стрімко зросли ціни на газ, який використовується для сушки зерна. Ріст цін триває і тому елеваторам важко визначити ціну зберігання та просушки зерна. 

Виконано за допомогою Disqus