У 2022 році на ринках може сформуватись дефіцит карбаміду

3 листопада 2021 2057 0
У 2022 році на ринках може сформуватись дефіцит карбаміду
Depositphotos

Вартість міндобрив у 2022 р. продовжить бити багаторічні рекорди, але вже у 2023 р. може впасти приблизно вдвічі. Таку думку висловили аналітики, передає kommersant.

Зліт цін у світі цього року знизив купівельну спроможність аграріїв, і поточна вартість калійних та фосфорних добрив виглядає не цілком обґрунтованою. Пік цін на азотні добрива може настати у березні 2022 р., на фосфорні добрива — до кінця першого кварталу 2022 р., а на калійні добрива — до кінця поточного року.

Читайте також: Попри стабілізацію ціни на добрива залишаються на високому рівні

Високі ціни вже призвели до зниження доступності міндобрив у всьому світі до мінімального значення майже за 20 років: якщо ціни на сільгосппродукцію з початку 2021 р. зросли лише на 10–20%, то на міндобрива — на 90–180%.

При цьому принаймні за азотними добривами з'явилися передумови для дефіциту. Рекордно високі ціни на газ, ключову сировину для сегмента призводять до скорочення їхнього виробництва в Європі — там зупинено 20% потужностей. На цьому фоні підвищилася конкурентоспроможність китайських виробників, які використовують газ і вугілля.

Це разом з обмеженням виробництва в Європі може сформувати дефіцит карбаміду на ринку у першому півріччі 2022 р. на рівні до 2 млн тонн.

Попри подорожчання, вартість азотних добрив не покриває витрат на виробництво, що виросли, для низькомаржинальних гравців.

Нагадаємо, на світовому ринку добрив — криза, зокрема відзначається значне зростання цін на карбамід. Багато виробників призупинили свою діяльність. Однією з причин такого колапсу називають здорожчання газу.

Читайте також: В Україні під загрозою зриву весняна посівна кампанія

Виконано за допомогою Disqus