Через зростання ціни добрив витрати на вирощування с/г культур зросли — фермер

6 листопада 2021 2085 0
Через зростання ціни добрив витрати на вирощування с/г культур зросли — фермер

Витрати на сівбу 1 га збільшились — тепер становлять до 20 тис. грн/га. На це здебільшого впливає ціна паливних матеріалів, добрив і ЗЗР. Про це розповів Михайло Семеніхін, директор ДП «Експериментальна база «Дачна» СГІ-НЦНС» у матеріалі «Михайло Семеніхін: Добрива будуть дорожчати, доки фермери вже не зможуть їх купляти» на Kurkul.com.

«Якщо торік добрива коштували 16 тис. грн/т, то цього року — понад 30 тис. грн/т. Прибуток з озимої пшениці починається після 4 т/га, якщо врожайність близько до цієї цифри, то прибутку не буде», — розповів фермер.

Читайте також: Попри стабілізацію ціни на добрива залишаються високими

Він додав, що добрива закупили лише на осінь.

«Плануємо купляти в грудні, бо в січні вже треба буде підживлювати посіви. Ми не поспішаємо. Доки добрива будуть дорожчати? Доти, поки їх зможуть купляти фермери. Ну що ж, тоді будемо вирощувати не 7-8 т/га, а 2-3 т/га. У такому випадку потрібна держпідтримка сільгоспвиробникам», — додав Михайло Семеніхін.

За його словами, в господарстві тестували багато добрив. Але все ж найвдалішими у зоні ризикованого землеробства себе показали добрива JIVA, які не містять «баласту».

«Тільки мінеральний азот, фосфор, калій та мікроелементи. Тому вони миттєво розчиняються. Вони гігроскопічні та не потребують великої кількості вологи. Щобільше, формула правильно підібрана. Купуємо у компанії «Арус Трейд». Так, ці добрива теж дорожчають, але внаслідок їх використання ми зменшили норму внесення. Якщо раніше вносили 100-120 кг/га, то сьогодні це 60-80 кг/га. А потім працюємо по листу», — пояснив аграрій.

Нагадаємо, на світовому ринку добрив — криза, зокрема відзначається значне зростання цін на карбамід. Багато виробників призупинили свою діяльність. Однією з причин такого колапсу називають здорожчання газу.

Виконано за допомогою Disqus