Аграрії під заставу сільгоспземель узяли кредитів на 60 млн грн

10 листопада 2021 161 0
Аграрії під заставу сільгоспземель узяли кредитів на 60 млн грн
Kurkul.com

Аграрії залучили майже 60 млн грн кредитів під заставу 584 га земель сільгосппризначення. Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Дзьоба, передає Укрінформ.

За словами посадовця, важливо, що йдеться, переважно, про довгострокові позики. Приміром, як зазначається у щомісячному інформаційно-аналітичному бюлетені, понад 40% кредитних угод, укладених під заставу землі у вересні, розраховані на 5 та більше років.

«Очевидно, що за відсутності базового «твердого» активу, який міг би стати банківською заставою, сільгоспвиробники мали труднощі із залученням довгострокового фінансування. Тепер же ми чуємо від селян, що реформа сприяє підвищенню продуктивності аграрного сектору, надає нові можливості для інвестування. Саме дострокове фінансування відкриває двері для переходу від сировинної економіки до виробництва і продажу товарів з високою доданою вартістю», — наголосив Тарас Дзьоба.

Він також підкреслив, що у Мінагрополітики очікують на ще більше пожвавлення цього сегменту кредитування після допуску до земельного ринку юридичних осіб.

Читайте також: Названо області, де оголосили найбільше аукціонів із оренди землі

Тарас Дзьоба також запевнив, що до кінця року вся інформація про вартість угод із продажу земельних ділянок в Україні відображатиметься в електронних реєстрах. Адже однією з проблем перших місяців роботи ринку землі стало те, що в реєстрах містилися відомості про цінові показники лише 55% укладених угод.

Нагадаємо, з моменту запуску ринку землі в Україні здійснено 13 997 операцій купівлі-продажу земельних ділянок для товарного с/г виробництва (паї), що складає 16% від усіх операцій з землею.

Середньозважена ціна 1 га земель для товарного с/г виробництва наразі становить 34 002 грн.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою