Як оптимізувати внесення добрив за дефіциту вологи — поради експертів

12 листопада 2021 755 0
Як оптимізувати внесення добрив за дефіциту вологи — поради експертів
Depositphotos

Ефективність живлення і застосування добрив на 99% залежить від забезпечення рослин вологою. Про це розповів Сергій Рубан, директор з маркетингу і нових продуктів компанії «Українські мінеральні добрива» у матеріалі «Азотні добрива за дефіциту вологи: як оптимізувати внесення», пише Kurkul.com.

Діючі речовини потрапляють до рослини з так званим водним диханням — транспірацією. Цей процес дозволяє рослині отримувати поживні речовини разом із розчином, який утворюється в ґрунті. За відсутності вологи поживні речовини з добрива не можуть потрапити до рослини.

«Здатність рослини успішно засвоїти добриво залежить від міграції діючої речовини в ґрунті. Коли краплина добрива потрапляє в ґрунтовий розчин, вона повинна розподілитись на якомога більшу зону. Те саме стосується гранули, речовини з якої переходять у ґрунт. У більшості випадків при цьому утворюються сольові розчини добрив. Без вологи в ґрунті це неможливо», — пояснив експерт.

Однак, за його словами, для твердих добрив існує ще один спосіб закріпитися в ґрунті — іонний обмін. Він в кілька разів повільніший, ніж водний обмін, проте потребує менше вологи. Щоб іонний обмін відбувався, необхідний правильний склад ґрунту.

«Більшість українських ґрунтів досить добре взаємодіють з аміаком і аміакатами. Тому, наприклад, навіть в  ґрунті з обмеженим вмістом вологи сульфат амонію і добрива на його основі демонструють хороше засвоєння і краще розповсюджується завдяки процесам іонного обміну. Це варто враховувати при складенні плану внесення добрив», — зазначив Сергій Рубан.

Читайте також: Названо економічну вигоду від запровадження технології Strip-till

Він пояснив, на що ще звертати увагу при удобренні, якщо вологи мало.

«Бажано, якщо є така можливість, перейти на рідкі комплексні добрива. Але потрібно розуміти, що рідкі добрива не є панацеєю. Жодне рідке добриво не вирішує проблеми недостатнього зволоження ґрунтів. Внесена кількість (як правило, 100-200 кг на гектар) не здатна змінити водний баланс ґрунту. Рідкі добрива мають ряд суттєвих переваг. При правильному внесенні вони рівномірно розподіляються та добре засвоюються в ґрунті», — розповів експерт.

Але якщо в період внесення і засвоєння добрив наявний достатній рівень вологи в робочому шарі ґрунту, то різниця в ефективності дії поживних речовин з якісних рідких та якісних твердих добрив не буде значною. Більше того правильно сформована гранула і підібраний склад  здатні забезпечити пролонговану дію якісних твердих добрив. Тому гранульовані добрива продовжують домінувати на світовому ринку.

«Для аграріїв, які надають перевагу твердим добривам, ми підготували новий продукт — Сульф Амід (UMiD NNS 34:12). Схожі добрива є популярними в інших країнах, де є проблеми з вологою, зокрема, в Туреччині. Це гранульоване добриво, що містить амідну й амонійну форму азоту, легкозасвоювану сірку та комплекс спеціальних стабілізуючих добавок. Завдяки їм гранула залишається цілісною, твердою і зберігає здатність до зберігання та внесення протягом як мінімум шести місяців», — підсумував Сергій Рубан.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою