Завдяки обробці соняшнику дронами можна отримати понад пів мільйона прибутку на 1000 га

12 листопада 2021 438 0
Завдяки обробці соняшнику дронами можна отримати понад пів мільйона прибутку на 1000 га
Kurkul.com

Завдяки застосуванню дронів для обробки посівів соняшнику можна отримати понад 500 тис. грн на рік прибутку на 1000 га. Про це розповів Іван Самойдюк, засновник СТОВ «Благовіщенка» під час конференції OK AGRO 2021, передає SuperAgronom.com.

За його словами, упродовж декількох років у господарстві була проблема з накопиченням хвороб та шкідників, оскільки сівозміна коротка і соняшник часто повертається на одне й те саме поле. Але у період цвітіння культури вносити пестициди не було змоги, адже самохідний обприскувач, наявний у господарстві, за висотою не проходив по посівах.

«Через це ми отримували до 10-15% втрат на соняшнику, якщо шкідники та хвороби перевершували поріг економічної шкодочинності. Тому ми замовили дрони і провели обробку на 500 га інсектицидами, де проблема була найбільш загрозливою. Ми порахували невтрачений урожай і з’ясували, що його вартість становила 1 млн 900 тис. грн. Це значно більше, ніж ми витратили на послуги дрона і навіть потім на перевезення підвищеного врожаю», — зазначив фермер.

За словами Івана Самойдюка, на ці гроші підприємству вдалося надалі придбати ІТ-систему управління агрогосподарством, оновити глибокорозпушувач для точного внесення добрив і придбати агродрон для самостійного його застосування.

Він додав, що така оптимізація виробництва не лише економить кошти, а й підвищує прибутки. Зокрема:

  • аналіз ґрунту та обґрунтоване внесення добрив дає до 20% економії на живленні;
  • застосування дронів дає плюс у прибутку по соняшнику 500 тис. грн на кожні 1000 га, по пшениці — 1 млн 300 тис. грн на 1000 га;
  • упровадження системи управління і контролю за врожаєм дає прибавку щонайменше 0,1 т/га, що у грошовому еквіваленті для соняшнику це загалом 2 млн 500 тис. грн, для пшениці 1 млн 200 тис. грн.

Читайте також: Названо економічну вигоду від запровадження технології Strip-till

Виконано за допомогою Disqus