Для винороба володіти виноградником менш як 5 га нерентабельно — думка

14 листопада 2021 64 0
Для винороба володіти виноградником менш як 5 га нерентабельно — думка

Якщо виноградар володіє менш як 5 га виноградника, то таке виноробство — нерентабельне. Про це йдеться у матеріалі «Богдан Павлій: Крафтове виноробство в Україні тільки зароджується» на Kurkul.com.

За словами виноградаря Богдана Павлія, в Німеччині виноробні при малих площах виноградників не тримають. Бо витрати на саму виноробню у порівнянні з виноградником у кілька разів більші.

«Якщо на 1 га винограду треба вкласти мільйон з гаком, то на виноробню потрібно вкласти як мінімум 5 млн грн. І це тільки на обладнання, не враховуючи самого приміщення», — розповів він.

Читайте також: Садівники готові залишити яблука на деревах, аніж за безцінь здавати врожай

У всьому світі винороби, які мають невеликі площі виноградників, вже давно практикують об’єднання у кооперативи. У Німеччині найчастіше об’єднуються 5-6 фермерів, які мають малі ділянки з різним виноградом та одну виноробню на всіх. Потім кожен із них продає своє вино як заманеться: хоч під своїм брендом, хоч під спільним брендом кооперативу.

«Завдяки цій стратегії значно легше виходити на зовнішній ринок — вино буде однакової якості і його буде велика кількість. Малі партії вина в Європі продавати дуже важко», — зазначив Богдан Павлій. 

За його словами, в Україні ще не скоро з’явиться кооперативний рух виноградарів.

«Знаєте, я дуже хочу, щоб у нас був кооператив, але я не вірю, що в Україні незабаром може з’явитися кооперативний рух. Свого часу у нас колгоспами так людям відбили охоту до кооперативів, що тепер їх загнати в якусь кооперацію — нереально. Проте особисто я не бачу у власній перспективі утворення кооперативу. Поки що у нас немає стільки виноробів. Коли матимемо 2-4 десятки крафтових виноробів, от тоді ми почнемо об'єднуватися. Крафтове виноробство в Україні тільки зароджується», — підсумував винороб.

Виконано за допомогою Disqus