Названо плюси переходу на онлайн аукціони із продажу або оренди землі

11 грудня 2021 162 0
Оксана Цифуляк, заступниця генерального директора ПП «Фірма «СОМГІЗ»
Оксана Цифуляк, заступниця генерального директора ПП «Фірма «СОМГІЗ»

Земельний ринок пройшов багато трансформацій. Наразі він змінився і пожвавився. Про це розповіла експертка освітніх курсів «Земельні Котики» та «Володар Земель», заступник Генерального директора ПП «Фірма «СОМГІЗ» Оксана Цифуляк у матеріалі «Електронні земельні аукціони: плюси і мінуси системи» на Kurkul.com.

За словами Оксани Цифуляк, Раніше земельних ділянок було багато, вони були рівні й гарні, а основними суб’єктами земельних відносин виступали великі агрохолдинги. 

«Учасників ринку було мало, коли ми починали займатися земельними питаннями у 2014 році, вартість одного гектара землі у рік для оренди складала від тисячі до двох тисяч гривень. Дуже рідко ціна сягала 5 тис. грн. Зараз кардинально все змінилося, динаміка ринку пожвавилася. Населення України почало самостійно займатися сільськогосподарською діяльністю, як фізичні особи, також з’явились фермерські господарства. Всім цим учасникам потрібна земля», — додала консультант.

Раніше реалізація земельних ділянок або прав на них відбувалася шляхом проведення земельних торгів через аукціони, що не використовують жодних засобів сучасних технологій.

«Зокрема, такі аукціони мали вигляд традиційних торгів, які передбачають фізичне прибуття людей до приміщення з метою участі в аукціоні, підняття табличок зі ставками та іншими подібними діями, які, очевидно, не відповідають сучасним реаліям. Діджиталізація та публічність торгів мали на меті мінімізувати можливі корупційні ризики при операціях із землею», — пояснила експертка. 

Читати за темою: Вартість сільгоспземлі в Україні значно нижча за європейську

Плюси переходу на онлайн аукціони:

  • Вся інформація про те, хто і що продає або передає в оренду, буде в режимі реального часу — всі бачитимуть усе.
  • Ті, хто бере участь в аукціоні, залишатимуться невідомими до його завершення — до визначення переможця. 
  • В процес аукціону ніхто не може втрутитися. Протокол торгів формується автоматично та фіксує реальний результат. 
  • Договори відкрито публікуються в системі.

Варто нагадати, що норма про продаж та оренду землі на електронних аукціонах, в обов’язковому порядку, стосується лише державної та комунальної власності. Причому земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності продавати у власність заборонено до 2024 року. Їх можна тільки здати в оренду на електронних аукціонах.

Виконано за допомогою Disqus