Українські аграрії отримають додаткову можливість збільшення фінансування

9 грудня 2021 155 0
Українські аграрії отримають додаткову можливість збільшення фінансування
minagro.gov.ua

Україна починає підкорювати глобальні ринки та впроваджувати механізми сек'юритизації активів в агросекторі. Про це повідомили в пресслужбі Мінагрополітики.

Як зазначається, із 5 по 10 грудня в Лондоні відбувається інвестиційне роуд-шоу щодо сек'юритизації зернових розписок та іншої сільськогосподарської дебіторської заборгованості, яка виникла в Україні. Участь у роуд-шоу бере заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

Тарас Дзьоба бере участь у презентації в інвестиційних роуд-шоу щодо впровадження сек’юритизації в Україні

Воно відбувається в рамках проєкту UACMD, який розробили експерти IFC «Розвиток доступу аграрного сектору України до ринків капіталу», фінансовий організатор роуд-шоу — компанія ARIA Commodities.

Учасники роуд-шоу — команди проєкту UACMD та ARIA Commodities як фінансовий організатор, а також українські фінансові установи та постачальники сільськогосподарських ресурсів, які є потенційними цедентами (кредиторами, які передають іншій особі своє право на вимагання оплати боргового зобов'язання) сек'юритизації сільськогосподарської дебіторської заборгованості.

Читайте також: В Україні запровадять зміни в сервісі автоматичної оцінки землі

Пілотна транзакція буде обговорена, щоб підкреслити зацікавленість інвесторів, розв'язати проблеми, отримати зворотний зв’язок та уточнити остаточну структуру та ціну угоди.

«Україна вперше представляє у світі свої кейси за портфелями аграрних кредитів на такому рівні. Тривають зустрічі з британськими, нідерландськими, індійськими та іншими міжнародними інвестиційними компаніями, які спеціалізуються на інвестуванні в аграрні активи. З української сторони — компанії-оригінатори, які шукають залучення коштів від інвесторів, а також сервіс-провайдерів, які нададуть супровід, обслуговування та моніторинг інвестицій», — розповів Роман Лещенко.

Він переконаний, що сек'юритизація дасть додаткову можливість для росту української аграрної економіки та залучення масштабного фінансування з міжнародних ринків капіталу.

Довідково: сільськогосподарська сек’юритизація — новий для ринку фінансовий інструмент, який дозволяє збільшити обсяги фінансування в агросекторі шляхом конвертування неліквідних активів (кредитів, іпотек, дебіторської заборгованості) на ліквідні доходні цінні папери. Завдяки інструменту великі кредитори аграрного сектору зможуть рефінансувати надані позики, зокрема і аграрні розписки, через доступ до ринків капіталу, щоб знижувати кредитні ризики та збільшувати обсяги фінансування своїх клієнтів-агровиробників.

Виконано за допомогою Disqus