Осіннє внесення добрив під кукурудзу неефективне — фермер

14 грудня 2021 2712 0
Осіннє внесення добрив під кукурудзу неефективне — фермер

Осіннє внесення азотних добрив під кукурудзу, як і внесення фосфорних добрив врозкид — неефективне. Про це розповів спікер курсу «Цариця Полів», співвласник ТОВ «Володимирівське» Анатолій Григорчук у матеріалі «5 кроків до успіху при вирощуванні кукурудзи» на Kurkul.com.

ТОВ «Володимирівське» вирощує кукурудзу понад 25 років, але під неї ніколи не вносить добрива з осені: ані азотні, ані фосфорні, ані калійні. На це є свої причини. Осіннє внесення азотних добрив, як і внесення фосфорних добрив врозкид, на підприємстві вважають неефективним. А в підживленні калієм у господарства взагалі немає потреби — концентрація цього елементу в ґрунті на полях підприємства і без цього достатня.

Проте комплексні мінеральні добрива «Володимирівське» використовує.

«При сівбі кукурудзи ми завжди вносимо комплексні добрива. Наші землі мають дуже низький вміст фосфору, тому ми слідкуємо, щоб у добривах цей елемент був у достатній концентрації. При цьому головний критерій для нас — це коефіцієнт використання добрив рослинами з урахуванням особливостей поглинання ними того ж фосфору й інших елементів. Взагалі, ефективність мінерального живлення напряму залежить від того, яким способом ви внесли добрива. Найоптимальнішим є стрічкове внесення. А от якщо ви внесли комплексні добрива врозкид — рахуйте, що просто спалили певну частину асигнацій», — зазначив Анатолій Григорчук.

За словами фермера, при сівбі підприємство використовує карбамід. Повторне живлення кукурудзи азотом проводить на стадії сьомого листочка, але вже аміачною селітрою. І обов’язково здійснює аналіз ґрунту на вміст поживних речовин та хімічних елементів.

«Це допомагає і підібрати оптимальну формулу комплексного добрива, і взагалі орієнтуватися в тому, що відбувається на полі», — розповів аграрій.


Нагадаємо, освітня платформа Культиварій продовжила набір на новий широкомасштабний курс «Цариця Полів», який охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від підбору насіння до продажу врожаю на експорт. Тож встигніть долучитись!

Тож, якщо ви хочете самостійно програмувати свій кукурудзяний результат, розраховувати дію всіх агрономічних та економічних факторів, що на нього впливають, то переходьте за посиланням та реєструйтесь.

Досвідчені українські та іноземні спікери розкажуть про планування сезону, технології вирощування, зберігання та продаж найголовнішої експортної агрокультури України. В рамках курсу учасники також отримають 8 практичних занять, виїзди на господарства з практиками та спікерами курсу, що допоможе аграріям вийти на новий рівень підготовки до сезону.

Виконано за допомогою Disqus