Як норми висіву кукурудзи впливають на врожай — пояснення експерта

12 грудня 2021 4206 0
Як норми висіву кукурудзи впливають на врожай — пояснення експерта
Kurkul.com

Норма висіву кукурудзи залежить від властивостей гібриду, регіону вирощування, запасів продуктивної вологи в ґрунті, кількості опадів протягом вегетації, лабораторної енергії та схожості насіння, рельєфу поля, потенціалу ділянки та якості ґрунту. 

Про це розповів спікер навчального курсу «Цариця полів» освітньої платформи Культиварій, головний агроном групи компаній «Агро-Регіон» Юрій Лисак у матеріалі «Кукурудза не пробачає помилок. Юрій Лисак про тонкощі посіву» на Latifundist.com.

«На нашому ринку існує близько 1,5 тис. гібридів кукурудзи. Зрозуміло, що аграрна компанія не має можливості протестувати всі гібриди щодо норм висіву. Частіше ми спираємося на рекомендації компаній-виробників, бо вони тестують свої продукти. На тестування іде 2-3 роки, а нормальний гібрид «живе» у виробництві максимум 5 років», — зазначив експерт. 

За словами Юрія Лисака, в компанії ведуть статистику показників продуктивної вологи ґрунту і роблять коригування норм висіву. Якщо запаси вологи менші, то знижують норму висіву на 3-5 тис., а можливо, і на 10 тис. насінин на га.

«Коли визначились з нормою, все одно треба обов’язково перевірити якості насіння (енергію проростання, схожість) в лабораторії. У будь-якому разі витрати на дослідження будуть компенсовані кращими показниками врожайності», — додав агроном. 

Що стосується рельєфу поля, за його словами, у вологіших зонах доцільно висівати більше норми (80-85 тис. п.о.), а на невеликих схилах — менше (60-65 тис. п.о.).

«Ми зафіксували, що в ярках, долинах, де більше вологи, урожайність складає 16-17 т/ га, а на горбочках, які продуваються, — 11 т/ га», — пояснив Юрій Лисак. 

Читайте також: Експерти USDA прогнозують рекордний врожай кукурудзи для України

Також важливим чинником експерт називає необхідність проведення агрохімічного аналізу ґрунту.

«Наприклад, дослідження ґрунту одного поля нашої компанії показало, що причиною зниження врожайності кукурудзи на окремих ділянках був низький показник органічної речовини і більший вміст піску в ґрунті. Останнє виявили завдяки механічному, або гранулометричному аналізу ґрунту. Тобто, коли ви знаєте, які ділянки на полі менш продуктивні, можна використовувати менше добрив і висівати меншу норму насіння. Це економить ресурси», — додав Юрій Лисак.

За його словами, сьогодні на 95% площ в групі компаній «Агро-Регіон» використовують диференційований посів.

«Можливо, старші агрономи пам’ятають, як колись стандартом було 80-85 тис. п.о. на 1 га. Тепер наша компанія в середньому дотримується норми 70-72 тис. п.о. на 1 га, таким чином економимо $15 на кожному гектарі. А при наших об’ємах (17 тис. га під кукурудзою) — це $255 тис. економії», — підсумував агроном.


Нагадаємо, освітня платформа Культиварій продовжила набір на новий широкомасштабний курс «Цариця Полів», який охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від підбору насіння до продажу врожаю на експорт. Тож встигніть долучитись!

Тож, якщо ви хочете самостійно програмувати свій кукурудзяний результат, розраховувати дію всіх агрономічних та економічних факторів, що на нього впливають, то переходьте за посиланням та реєструйтесь

Досвідчені українські та іноземні спікери розкажуть про планування сезону, технології вирощування, зберігання та продаж найголовнішої експортної агрокультури України. В рамках курсу учасники також отримають 8 практичних занять, виїзди на господарства з практиками та спікерами курсу, що допоможе аграріям вийти на новий рівень підготовки до сезону.

Виконано за допомогою Disqus