5 кроків до успіху при вирощуванні кукурудзи

5 кроків до успіху при вирощуванні кукурудзи

13 грудня 2021 3484 0

Цього року кукурудза вкотре довела, що вона — головна експортна агрокультура країни. За даними Держстату, за 9 місяців 2021 року її експортовано 15,1 млн т на $3,6 млрд. Це більше третини всього експорту в рослинництві — 37%. І, скоріше за все, в остаточному розрахунку за 12 міс. цей відсоток ще більше зросте, бо експерти прогнозують абсолютний подвійний рекорд, як врожаю, так і експорту кукурудзи — не менше 31 млн т.

Простіше кажучи, кукурудза залишається однією з найперспективніших культур, тож можна гарантувати, що і в сезоні 2021/2022 вона буде цікавити багатьох українських фермерів.

Але, як відомо, віз потрібно готувати взимку. Тому не дивно, що освітня платформа «‎Культиварій»‎ вирішила зібрати кукурудзяний бомонд України саме зараз — на новому курсі «Цариця Полів».

Як підкреслює керівниця «Культиварію» Олександра Камишіна, за своїм масштабом це безпрецедентний курс. По-перше, курс містить понад 40 відеолекцій. По-друге, до участі в ньому залучено 30 спікерів з-поміж відомих гравців українського та світового аграрного бізнесу. По-третє, курс дає польовий досвід та спілкування з найрезультативнішими практиками! І, останнє, він розтлумачує весь операційний цикл кукурудзи — від вибору насіння і сівби до відвантаження в порту й отримання прибутку. 

Одним зі спікерів курсу «Цариця Полів» став співвласник ТОВ «Володимирівське» Анатолій Григорчук. Ми вирішили опублікувати найцікавіше з його лекції на «кукурудзяну» тему, зосередившись на 5 питаннях: коли сіяти, чим і як, які добрива використовувати і яке насіння обирати.

Крок перший: Ціль — дружні сходи

Почнемо з вибору строків сівби кукурудзи. Загальновідомо, що це теплолюбна культура. Тобто, якщо є технічна можливість для проведення сівби за один тиждень, краще сіяти, коли земля вже достатньо прогрілася. За цих умов більша ймовірність, що ви отримаєте дружні сходи з хорошою силою росту.

Читати за темою: Елементи живлення кукурудзи: як зробити культуру «царицею полів»

Анатолій Григорчук, співвласник ТОВ «Володимирівське» і спікер курсу «Цариця Полів»

Наприклад, на Кіровоградщині, де розташовані поля ТОВ «Володимирівське», оптимальний період для сівби кукурудзи — це середина - початок третьої декади квітня.

«Ми у своїй практиці використовуємо метод фенологічних спостережень за такими культурами, як терен і вишня. Однак в Україні останніми роками навесні все частіше спостерігається різкий набір тепла, тому ми стараємося сіяти трошки раніше. В нашій зоні це зазвичай середина квітня. Наші сусіди, буває, сіють ще раніше. Але були роки, що випадав сніг, і така кукурудза мала досить погані сходи», — попереджає Анатолій Григорчук.

Крок другий: Густіше — не значить краще

Не менш важливі критерії — густота висіву і глибина заробки насіння. При цьому одним із головних орієнтирів у розрахунку норм висіву є вологозабезпеченість ґрунту. Особливо в останні роки й після посухи 2020 року.

Загальне правило просте — чим менша вологозабезпеченість, тим менша густота посіву і, відповідно, тим глибше потрібно заробляти насіння.

«Важливий показник, який дозволяє коригувати норми висіву кукурудзи та в цілому прогнозувати обсяги врожаю — це запас продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту. Правда, знайти оптимальне співвідношення між цим показником і густотою висіву — завдання не з простих, але все одно це простіше і надійніше, ніж намагатися спрогнозувати погодні умови впродовж всієї вегетації, що мало відрізняється від якоїсь магії. Наприклад, навесні минулого року в нашій зоні на метеостанції Новомиргород запас вологи в метровому шарі склав 108 мм. За цих умов густоту посіву гібридів кукурудзи можна знизити тисяч на 20. А погодні умови склалися такі, що це було надто мало. Можна було сміло знижувати на 30-40 тис. Але мало хто це зробив», — пояснює Анатолій Григорчук.

Із заробкою насіння картина подібна. Стандартне заглиблення насінин кукурудзи — 4-5 см. Але це за умов достатньої зволоженості верхнього шару ґрунту. Коли ж вологи недостатньо, необхідно сіяти глибше. За словами співвласника «Володимирівського», у насіння кукурудзи надзвичайно висока енергія проростання, так що заглиблення на кілька сантиметрів для неї не критичне.

Читати також: Навчальний курс про кукурудзу, захист від рейдерів та інші підсумки ОК AGRO-2021

Стандартне заглиблення насінин кукурудзи — 4-5 см

Більш важливе інше — однорідне загортання насіння по всьому полю. Це знову ж таки запорука того, що сходи будуть дружніми.

Крок третій: Чи є сенс в осінньому внесенні азоту?

Має свої секрети й забезпечення сходів кукурудзи добривами. ТОВ «Володимирівське» вирощує кукурудзу понад 25 років, але під неї ніколи не вносить добрива з осені: ані азотні, ані фосфорні, ані калійні. На це є свої причини. Осіннє внесення азотних добрив, як і внесення фосфорних добрив врозкид, на підприємстві вважають неефективним. А в підживленні калієм у господарства взагалі немає потреби — концентрація цього елементу в ґрунті на полях підприємства і без цього достатня.

Проте комплексні мінеральні добрива «Володимирівське» використовує.

«При сівбі кукурудзи ми завжди вносимо комплексні добрива. Наші землі мають дуже низький вміст фосфору, тому ми слідкуємо, щоб у добривах цей елемент був у достатній концентрації. При цьому головний критерій для нас — це коефіцієнт використання добрив рослинами з урахуванням особливостей поглинання ними того ж фосфору й інших елементів. Взагалі, ефективність мінерального живлення напряму залежить від того, яким способом ви внесли добрива. Найоптимальнішим є стрічкове внесення. А от якщо ви внесли комплексні добрива врозкид — рахуйте, що просто спалили певну частину асигнацій», — констатує Анатолій Григорчук.

Читати ще: Ґрунтовий аналіз: форми та оптимальні способи внесення азоту

І ще декілька штрихів. За словами Анатолія Григорчука, при сівбі підприємство використовує карбамід. Повторне живлення кукурудзи азотом проводить на стадії сьомого листочка, але вже аміачною селітрою. І обов’язково здійснює аналіз ґрунту на вміст поживних речовин та хімічних елементів. Це допомагає і підібрати оптимальну формулу комплексного добрива, і взагалі орієнтуватися в тому, що відбувається на полі.

Крок четвертий: У strip-till є майбутнє

На думку Анатолія Григорчука, зараз, тобто в умовах кліматичних аномалій і високого ризику «рецидиву» посухи 2020 року, на Кіровоградщині найкращий результат при вирощуванні кукурудзи дає класичний strip-till. На другому місці — strip-till із використанням спеціалізованої сучасної техніки, сівалок Horsch Maestro і Mzuri. На третьому — no-till і вертикальний обробіток ґрунту за допомогою чизеля.

Взагалі, за час свого існування ТОВ «Володимирівське» перепробувало різні технології. На початку використовувало звичайну оранку і дискування, потім — mini-till, на початку двохтисячних перейшло на чизель, а в минулому році — на no-till.

При цьому, вибір певного методу обробітку ґрунту визначається конкретними обставинами.

Наприклад, перехід підприємства на no-till обумовили дві обставини. По-перше, нівелювання віддачі від менш витратного no-till та інших технологій обробітку ґрунту в умовах посухи. По-друге, можливість залучення мінімальної кількості робітників.

Читати за темою: Точне землеробство на відмінно ― тут вчать сучасних аграрних технологій

На думку Анатолія Григорчука на Кіровоградщині найкращий результат при вирощуванні кукурудзи дає класичний strip-till

«Поряд із нашими полями є «ноутільщики». І ми бачили, що різниця в урожайності між нами і ними була досить суттєвою. Ця різниця покривала будь-які витрати, що нас повністю влаштовувало до минулого року, поки ми не спіткнулися з жорсткою посухою саме в нашій зоні. В перспективі ми плануємо перейти на класичний strip-till. Але для цього потрібне відповідне технічне оснащення. Я думаю, що в наступному році ми це питання закриємо», — прогнозує Анатолій Григорчук.

Крок п’ятий: Пластичність насіння

Що ж стосується вибору насіння кукурудзи, це, як, власне, і все інше в агро — завдання з декількома невідомими. Але в умовах посухи значно підвищується значимість такого критерію, як пластичність гібрида.

Хоча, звісно, треба враховувати і FAO, і урожайність, і посівні якості насіння, і показники вологовіддачі, і багато іншого.

Зокрема, за словами Анатолія Григорчука, при високій густоті пластичні й ремонтантні гібриди кукурудзи завжди показують хороший урожай. Водночас при високому вологозабезпеченні кращий урожай показують пізньостиглі гібриди. Тому в структурі посівів завжди треба мати гібриди різного типу. Наприклад, оптимальна частка пізньостиглих гібридів — 25%.

Читати ще: Андрій Ковальчук: Треба розуміти, скільки можна заробити на 1 тонні українського насіння

В умовах посухи значно підвищується значимість такого критерію, як пластичність гібрида

Разом із тим, дешеве насіння, в порівнянні з насінням сучасних гібридів, зазвичай має значно гіршу вологовіддачу, що потребує додаткових витрат на його сушку. Хоча для нівелювання витрат на сушку зараз достатньо 2% різниці в ціні кукурудзи при врожайності 10 т/га.

І таких нюансів насправді багато. Наприклад, одним із способів оптимізації якості посівів кукурудзи є сівба на менш родючих ділянках поля дешевшого насіння.

А взагалі, навіть щоб окреслити всі особливості вирощування головної української експортної агрокультури, однієї статті, звісно, недостатньо. Для цього потрібен інший формат, чим і керувалися розробники курсу «Цариця Полів».

Нагадаємо лише, що реєстрація на курс триває, і перша зустріч учасників відбудеться 22 грудня. Тому у вас ще є шанс долучитись до когорти професіоналів та отримати цінний досвід із перших рук.

© Валентин Хорошун, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus