Фермери Півдня поділились досвідом боротьби зі змінами клімату

18 грудня 2021 729 0
Засуха
Засуха

В Україні з кожним роком фіксуються все нові погодні катаклізми, що негативно впливає на врожайність плодоовочевих культур. В таких умовах фермери шукають технології вирощування, які б врятували їхній врожай. Про це йшлося на конференції «Зміна клімату та малий агробізнес» від UHBDP, інформує Kurkul.com.

На думку керівника ФГ «Лиманськ» Олександа Бритвіна, наразі в Україні не 4 сезони, а — 8. Оскільки коливання температур і опадів може кардинально змінюватись кілька разів на рік, що дуже негативно впливає на стан садів та овочевих культур.

«Проблема в тому, що спершу йде дуже сильна жара місяць-півтори, а потім сильні дощі. Тому рослини, які адаптувались до нестачі вологи, від її надлишку починають хворіти», — про це розповіла фермерка Віра Попаз.

Зі слів фермерки, єдиним правильним рішенням в господарстві став перехід до вирощування овочів та фруктів в закритому ґрунті. 

«Зараз ми змушені підлаштовуватись під погоду і впроваджувати технологію закритого ґрунту. Звичайно, перехід, за відсутністю підтримки держави здійснюється повільно. Тому власними силами ми витратимо на це 5 років», — повідомила фермерка.

Також як засіб боротьби з посухою фермери обговорили використання захисних сіток. Проте більшість схиляються до думки, що вони малоефективні.

Читайте також: Гібриди кукурудзи потрібно постійно диверсифікувати

 

Виконано за допомогою Disqus