Фермери вирощуватимуть більше сої, ніж кукурудзи — експерт

12 лютого 2016 99 0
Фермери можуть значну перевагу надати сої
visnyk.zp.uaФермери можуть значну перевагу надати сої

Цілком імовірно, що фермери будуть скорочувати площі під нерентабельними культурами, у тому числі кукурудзою, і віддавати перевагу альтернативним культурам, таким як соя, про це в інтерв'ю Latifundist.com сказав засновник компанії Apollo Group Юрій Давидов.

За його словами, для того щоб соєвий потенціал країни реалізувався, безумовно, потрібна земля під посіви. На сьогодні понад 70% території України вкриті сільськогосподарськими угіддями, і розширення території під сою можливе фактично лише за допомогою ефективного заміщення культур, які вирощуються, у першу чергу йдеться про кукурудзу, місце якої цілком може зайняти соя.

«З точки зору фінансових витрат і необхідних ґрунтових резервів, кукурудза — дуже ресурсномістка культура і у порівнянні з соєю менш рентабельна для українського фермера. Також соя набагато більш сприятлива для ґрунту: вона не виснажує землю, на відміну від кукурудзи, а навпаки — насичує її корисним азотом», — сказав він.

Також додав, що оптимальна географія посіву сої фактично ідентична посівним площам, де вирощується кукурудза, — захід, північ і центр України, іншими словами заміщення можна зробити досить легко. Соняшник при цьому ніяк не постраждає: його переважно вирощують у південно-східних регіонах, а вони за своїми агрокліматичними показниками не настільки сприятливі для отримання багатих врожаїв сої та кукурудзи.

«Вибір, безумовно, залишається за фермерами. Однак можна з упевненістю припустити, що головним орієнтиром для них традиційно виступатиме рентабельність бізнесу. Особливо це актуально після нещодавніх змін податкових правил і скасування пільгового режиму зі сплати ПДВ для аграріїв. Цілком ймовірно, для збереження свого оборотного капіталу, фермери будуть скорочувати площі під нерентабельними культурами, у тому числі кукурудзою, і віддавати перевагу альтернативним культурам, таким як соя — менш фінансово витратна у процесі вирощування та зберігання, і більш вигідна з точки зору кінцевої вартості», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus