Борошномели прогнозують дефіцит продовольчої пшениці та зростання ціни хлібу

20 грудня 2021 1391 0
Борошномели прогнозують дефіцит продовольчої пшениці та зростання ціни хлібу
Kurkul.com

Асоціації борошномельної галузі України (Всеукраїнська асоціація пекарів, «Борошномели України», «Укрхлібпром») вимагають від влади провести моніторинг наявності харчової пшениці врожаю 2021 за якісними показниками і просять забезпечити їх «пільговим» газом для стабільності виробництва. Про це йдеться у матеріалі «Борошномели проти експортерів зерна: хто кому не дає спекти хліба» на AgroPolit.com.

«Причина — дороговизна газу і  ризик нестачі продовольчої пшениці (сировини) для випічки хлібу через активність трейдерів, які вивозять продукцію на експорт», — зазначається в матеріалі.

Відповідну ініціативу борошномели озвучили у листі до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та у зверненні до президента Володимира Зеленського

Експерти ринку зернових вважають, що частка продовольчої пшениці в урожаї 2021 року не перевищує 45%, пшениці 2-го класу (борошномельної) — не більше ніж 20%. З огляду на це, переробники запропонували встановити граничний обсяг експорту пшениці на рівні 25 млн т з обов'язковим розподілом у співвідношенні продовольчої і фуражної пшениці 45:55.

«Це б дозволило збалансувати потреби споживання на внутрішньому ринку і зовнішньому. Разом з тим трейдерами був запропонований обсяг експорту пшениці на рівні 25,3 млн т без розподілу на продовольчу і фуражну. Це фактично нівелює мету Меморандуму і створює умови для повної відсутності добровільного врахування інтересів громадян України в споживанні базового продукту. Це може призвести до дефіциту продовольчої пшениці на внутрішньому ринку, що суттєво вплине на зростання цін на борошно і борошняних виробів», — зазначено в листі.

Нагадаємо, станом на 20 грудня вітчизняні аграрії поставили на зовнішні ринки 15,4 млн т пшениці.

Читайте також: Аграрії Рівненщини зібрала рекордний врожай зернових

Як пояснив депутат парламенту Микола Кучер, експортний ажіотаж навколо вивозу пшениці поки ще не набув критичних форм, однак керівництву держави варто звернути увагу на процеси, які можуть виникнути на внутрішньому ринку.

«Сьогодні в Україні немає дефіциту борошна для випічки хлібу. Однак борошномелів стурбувала тенденція активного вивозу пшениці другого та третього класу на експорт. Варто зауважити, що в Україні вимога до якості пшениці, яка йде на борошно для випічки хлібу — 27-28% клейковини. Світові експортери шукають пшеницю з показниками 30-31% клійковини. У нас такої пшениці фактично ніколи не було і зараз немає. Однак це не скасовує побоювань борошномелів, які звертають увагу керівництва країни на експортну динаміку», — заявив Микола Кучер.

За його словами, статистика вивозу зернових — досить умовна. Оскільки вивозиться не лише пшениця другого та третього класу, а й, наприклад, шостого, що на загальному тлі експортних постачань може не враховуватися.

«Нам варто звернути увагу на експортну динаміку і не допустити ситуації, коли ми вивеземо харчову пшеницю, а потім доведеться самим її купувати. Однак я вважаю, що поки що уряду не потрібно втручатися у ситуацію з якимись експортними обмеженнями, хоча саму ситуацію потрібно пильнувати», – заявив Микола Кучер.

Виконано за допомогою Disqus