Зростання ринку землі гальмує складна процедура оформлення — думка

25 грудня 2021 618 0
Зростання ринку землі гальмує складна процедура оформлення — думка

Зростання ринку землі наразі гальмує складна процедура оформлення. До 1 липня вона була простою і дешевою. Зараз ціна оформлення операції купівлі/продажу стартує від 15 тис. грн залежно від регіону. Про це розповів керівник відділу земельної політики і майнових відносин МХП, співвласник земельної агенції «Володар» Володимир Нагорний у матеріалі «Скільки коштуватиме земля у 2022 році — прогноз експертів» на Kurkul.com.

«Сьогодні в Україні 95% господарств мають зареєстроване право оренди землі. Відповідно, продавець землі звертається завжди до орендаря, як переважного покупця. Тобто, якщо фермер орендує цю землю, він може розраховувати на ціну $1,5 тис./га. Коли земельна ділянка вільна і продавець знає її реальну ціну, менше як за $2,5 тис./га не купити», — пояснив Володимир Нагорний.

Читати за темою: Площа проданих паїв майже досягла 90 тисяч гектарів

Як зазначається у матеріалі, загалом ціна за гектар землі із першого липня не зросла — $1,5-1,7 тис./га, як і ціна за оренду, залишається стабільно на тому ж рівні.

«Звісно, у південних областях можна знайти орендну плату за $700/га, але найбільш конкурентний «кукурудзяний пояс» України — від Сум до Львова, Полтавщина, Черкащина тримається у межах до $2 тис./га», — йдеться у матеріалі.

Читайте також: В Україні удосконалять процес купівлі деяких земель сільгосппризначення

 

Виконано за допомогою Disqus