Підстав для обмежень експорту пшениці на фоні рекордного врожаю немає — УЗА

23 грудня 2021 262 0
Підстав для обмежень експорту пшениці на фоні рекордного врожаю немає — УЗА

Підстав для обмеження експорту продовольчої пшениці з України немає. Про це повідомили в пресслужбі Української зернової асоціації (УЗА).

Нагадаємо, як розповіли джерела видання Reuters, у середині січня 2022 р. України може ухвалити рішення щодо обмеження експорту продовольчої пшениці. 

«Жодних підстав для можливого обмеження експорту пшениці немає, а такі інформаційні повідомлення на нашу думку є черговим витком інформаційної війни супроти нашої країни. Україна є важливим партнером в забезпеченні продовольчої безпеки на глобальному рівні. Експорт зерна дозволяє українським аграріям продати вирощений врожай і отримати доходи, а для країни забезпечити надходження валютної виручки та податків до бюджету. Будь-які обмеження експорту приведуть до того, що сільгоспвиробники не зможуть реалізувати вирощений врожай, не отримають доходів та зменшать посівні площі під відповідними культурами», — зазначили в УЗА.

До слова, Україна в 2021 р. отримала новий рекордний врожай за всю історію Незалежності — понад 107 млн т зернових та олійних культур. Також Україна отримала рекордний врожай пшениці в цьому році — 32,7 млн т. Як відомо, Україна споживає не більше 6-7 млн т пшениці на рік, а решту вимушена експортувати.

Наразі експорт пшениці досяг 15 млн т. Відповідно до Додатку до Меморандуму у 2021/2022 маркетинговому році планується експорт пшениці на рівні 25,3 млн т. Минулого МР з України було вивезено 17,5 млн т пшениці.

«Цього року врожай пшениці більший за минулорічний на 7-8 млн т. З огляду на фізичні обмеження інфраструктури логістики та рекордний врожай кукурудзи, який сягнув 40 млн т, вітчизняним аграріям буде вкрай важко виконати погоджений граничний обсяг експорту пшениці 25,3 млн т. Таким чином, рекордний врожай пшениці гарантує продовольчу безпеку країни, оскільки Україна споживає не більше 20% вирощеної в цьому році пшениці», — додали в УЗА.

Виконано за допомогою Disqus