Цукор та інші продукти можуть подорожчати ще на 20% цього року

8 січня 2022 289 0
Цукор рафінад
Kurkul.comЦукор рафінад

У сировинній продовольчій групі товарів інфляція може становити від 10 до 20% у 2022 році, що прискорить інфляцію до 8-10% і потребуватиме антикризових заходів. Про це повідомив радник президента Олег Устенко в коментарі interfax.com.ua.

«Базовий прогноз на 2022 рік, який мені здається найбільш реалістичним, — це збільшення цін на сировинну продовольчу групу (зерно, цукор, какао та інше) від 10 до 20%. З огляду на те, що продовольча група в українському споживчому кошику більш ніж вагома — майже 50%, таке збільшення цін може стати серйозним інфляційним шоком», — повідомив радник президента.

З його слів, зростання інфляції — серйозний ризик для всього світу і для України зокрема. Проблема інфляції не буде знята й у 2023 році. 

«У нашому випадку 20%-й ціновий шок по продовольчій сировинній групі може призвести до інфляційного стрибка від 8 до 10%», — зазначив Устенко.

 

За словами радника, базовий сценарій зростання інфляції, який розглядає ОП, — це інфляція на рівні 7% у 2022 році.

Водночас ідею з тимчасовим встановленням нульової чи зниженої ставки ПДВ на харчові продукти радник президента вважає ризикованою та невиправданою, оскільки це «може спотворити конкуренцію на ринках і спричинить додаткові витрати на адміністрування».

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus