У 2022 році тенденція високих цін на зерно збережеться — експерт

13 січня 2022 1370 0
У 2022 році тенденція високих цін на зерно збережеться — експерт

На світовому ринку ще немає передумов для зниження цін на зернові. На український ринок зерна надалі будуть впливати: пандемія коронавірусу, кліматичні зміни, зовнішні чинники. Про це йдеться у матеріалі «Поживемо — побачимо. Прогнози 2022: земля, зерно, олійні», пише Kurkul.com.

«У 2022 р. тенденція високих цін на зерно збережеться, оскільки світова економіка насичена грошима, населення продовжує зростати в Азійському регіоні (який, до речі, перебирає на себе першість серед напрямків експорту українського зерна). Додатковими факторами збереження чималих цін на зерно будуть високі ціни на енергоносії, мінеральні добрива та логістику», — розповів Микола Горбачьов, президент «Української зернової асоціації».

Водночас на думку заступниці директора ProAgro Information Company Марії Колесник на цінові тренди зернового ринку впливатимуть три основних чинники:

  • поведінка Росії;

«З одного боку, світ дуже уважно стежить за політичним протистоянням між Україною та Росією, а отже прораховує сценарії різкого обмеження поставок зерна з регіону в разі початку активної військової фази. З іншого — політика Росії, направлена на обмеження власного експорту (зокрема його квотування паралельно з дією експортного мита), є додатковим фактором цінової підтримки на ринку пшениці».

  • вплив пандемії коронавірусу;

«COVID-19 буде суттєво коригувати як попит, так і пропозицію, змінювати торгові процеси. Хоча міжнародні експерти кажуть, що у 2022 р. ланцюжки постачання мають частково налагодитись. Зокрема, логістика США вже починає відновлюватися, що може уповільнити зростання цін на сировину».

  • китайський чинник.

«Цей чинник вкрай складно спрогнозувати, але всі сподіваються на подальшу присутність країни на ринку та активні закупівлі, принаймні, на рівні попереднього сезону». Адже відомо, що пріоритетом на 2021-2025 роки влада КНР встановила мінімізацію залежності країни від імпорту продовольства, насамперед — зерна. Якщо не у 2022 р., то в наступні роки така позиція позначиться на торгових потоках зернової продукції на світовому ринку».

Читати за темою: Прогноз виробництва кукурудзи для України підвищено до 42 млн т

Також, за словами експертів, у середньостроковій перспективі на ціноутворення впливатиме ціна мінеральних добрив. Вона ж може суттєво скорегувати посівні площі. На думку багатьох експертів, через прайси на добрива значна частина американських фермерів може цієї весни надати перевагу сої, а не кукурудзі.

На думку Миколи Горбачьова, також важливим фактором для українського ринку зерна буде впровадження механізму банківської гарантії для форвардних контрактів на зерно на зростання ціни.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus