Названо 6 додаткових факторів, які впливають на формування ціни сільгоспземель

17 січня 2022 157 0
Гроші на землі
Гроші на землі

З моменту запуску ринку землі в Україні середньозважена ціна 1 га земель для товарного с/г виробництва становить 33 041 грн. Однак є кілька факторів, які можуть у перспективі вплинути на формування ціни ділянок сільськогосподарського призначення. Про це пише Економічна правда.

Зокрема, на ціну землі можуть вплинути: 

  1. Можливість зміни призначення. Суттєво відрізняється ціна на землю, яка може бути використана не тільки для виробництва агропродукції: ділянки біля великих міст або в рекреаційних зонах, поблизу транспортних магістралей або з імовірними покладами корисних копалин.
  2. Перебування землі в оренді. Вільна земельна ділянка, яка не знаходиться у користуванні орендарів, може коштувати удвічі більше за аналогічну, обтяжену орендними відносинами.
  3. Родючість. Родюча земля користуватиметься більшим попитом. 
  4. Наявність води. У регіонах з посушливим кліматом цінники на землю будуть меншими. Якщо не виявиться, що поблизу земельної ділянки є водойма або зрошувальна система. Це може бути перевагою і в інших кліматичних поясах.
  5. Розвинена інфраструктура. Наявність неподалік від ділянки залізниці, елеватора (карта елеваторів України), електромережі, під’їзної дороги – все це може мати вплив на вартість земельної ділянки.
  6. Розташування. Якщо об'єкт, скажімо, буде десь на відшибі, в кінці поля, біля лісосмуги, це не буде додатковою перевагою для його інвестиційної привабливості.

Читайте також: Озвучено коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки сільгоспземель за 2021 рік

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus