До 40% бджолосімей можуть не пережити зимівлю — бджоляр

18 січня 2022 250 0
До 40% бджолосімей можуть не пережити зимівлю — бджоляр

До Нового року погодні умови сприяли стійкому проходженню зимівлі бджіл: добова температура поступово знизилася від +10°C до -5-7°C, без різких перепадів. Про це Kurkul.com розповів бджоляр і співвласник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко.

«При цьому бджолярі відзначали загибель від 5 до 10% сімей на окремих пасіках. Але потім погода приготувала неприємні сюрпризи. Вже у новорічну ніч температура піднялася за добу на 10-15°C (від -7°C до +5-8°C). Це призвело до розширення бджолиних клубів, розповзання бджіл по вуликах. Такі перепади згубно впливають на стан зимівлі», — розповів Валерій Курейко. 

Читайте також: Через пандемію COVID-19 мед продавався жвавіше, ніж зазвичай

Бджоляр прогнозує ще 5-7 перепадів температури до кінця зими, що може негативно вплинути на стан сімей.

«Температурні гойдалки призводять до того, що до кінця березня бджоли підходять слабшими, з меншим запасом кормів. Як правило, клуб переміщується далі від входу, а за значного підвищення температури (до +10 на 1-2 дні) може початися передчасна поява розплоду. Бджолярі не можуть кардинально допомогти бджолам у безполітний період (для повноцінного обльоту та огляду сімей температура повітря має бути вищою за +14 градусів)», — пояснив експерт. 

За його словами, всі ці фактори можуть призвести до загибелі до 35-40% бджолосімей, що змусить бджолярів вкладати значні ресурси у відновлення пасік, лікування бджіл від хвороб, підтримання ослаблених сімей та уповільнить розвиток галузі.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus