В Україні перестали діяти ГОСТи на зерно

19 січня 2022 4680 0
Зерно на складі
Зерно на складі

В Україні з 1 січня цього року перестали діяти всі стандарти групи ГОСТ у сфері зерна та зернопродуктів. Про це повідомили в пресслужбі Європейської Бізнес Асоціації.

Як пояснили в Асоціації, дія скасованих ГОСТів була припинена ще від 9 грудня 2014 р., але згідно з наказами ДП «УкрНДНЦ» дію деяких стандартів було продовжено до 1 січня 2022 р., аби ринок мав стандарти для роботи. Проте після їх повної ануляції виявилось, що наразі в Україні відсутні будь-які методики, які можна застосувати на заміну зазначених стандартів групи ГОСТ. 

«Підприємства, які здійснюють зберігання зерна, повинні знати, за якими нормативними документами будуть визначатися показники якості зерна при його прийманні, зберіганні та відвантаженні, в тому числі для розрахунків за зернову продукцію, починаючи з 1 січня 2022 р. (пшениці, ячменю, кукурудзи, сорго та інші). Однак, наразі, на жаль, таких офіційних стандартів не лишилось», — наголошують експерти. 

Тому ЄБА закликає Мінагро та Мінекономіки сприяти терміновому врегулюванню цього питання, а поки його не вирішено, то продовжити дію скасованих ГОСТів.

Читайте також:

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus