Розподіляти держпідтримку повинні профільні фермерські організації — Кутовий

16 лютого 2016 104 0
Хто має розприділяти держпідтримку для фермерів?
tomat.rv.uaХто має розприділяти держпідтримку для фермерів?

Міністерству аграрної політики та продовольства разом із парламентом потрібно розробити та затвердити нову модель оподаткування аграрної галузі. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заявив голова комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий.

На його думку, така необхідність виникла вже давно, але особливо гостро постала після зміни спецрежиму ПДВ для АПК.

«Аналізуючи сучасну податкову систему в АПК, я чесно кажучи, не бачу у ній чіткого місця малому підприємству, яке б сміливо дивилося вперед. Максимум їхньої перспективи — взяти в обробіток ще 200 з гаком га землі, тобто зростання через збільшення обробітку, а не завдяки ефективності та глибині переробки. Отримати суттєву додаткову рентабельність, розвивати переробку, сформувати міцне корпоративне ядро і передати його у спадок дітям — ось цього я, на жаль, не бачу. Але дуже хотілося б, щоб малий та середній бізнеси в Україні дорожчали з корпоративної точки зору», — повідомляє він.

За словами Тараса Кутового, альтернативну форму підтримки аграріїв (саме дрібних і середніх) потрібно зараз прописувати у рамках внесення змін до бюджету.

«Вкрай необхідним внесення змін до бюджету в контексті появи цієї підтримки, а за її відсутності — повернення спецрежиму для малих та середніх підприємств. Більше того, я вважаю, що розподілом цієї підтримки мусить займатися не Мінагропрод, а профільні фермерські асоціації. Їхні учасники достеменно знають один одного і, сподіваюся, мають більше шансів справедливо розподілити ці кошти», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus