Загострення конфлікту між Україною та Росією призведе до зростання цін пшениці на третину — експерти

27 січня 2022 196 0
Загострення конфлікту між Україною та Росією призведе до зростання цін пшениці на третину — експерти

Напруженість між Україною та Росією лише на рівні заголовків вже провокує зростання цін на пшеницю. Якщо конфлікт матиме продовження, то вартість зерна зросте на 20-30%. Про це розповіли експерти зернового ринку у матеріалі «Якщо завтра війна. Дізнались в аграріїв, портовиків і трейдерів, як готуються до можливої агресії Росії» на Latifundist.com.

«Питання №1 у контексті можливої агресії — санкції проти Росії і її можливість торгувати. Тобто пересторога з боку потенційних імпортерів, що один з ключових гравців ринку пшениці може бути виключений з гри або у нього банально не ризикуватимуть купувати. По-друге, може це торкнутись і нас. Якщо військові дії будуть на морі, зупиниться інфраструктура і ми не зможемо вантажити на експорт. Це нагнітає обстановку, і відповідно останні півтора тижня росте ціна на пшеницю», — Юрій Гаврилюк, директор Barva Invest.

Читайте також: Вторгнення Росії в Україну вплине на майбутні ціни пшениці — Reuters

Ще один виклик — стратегічні настрої покупців українського зерна. Наприклад, чи заключати форвардні контракти з українськими аграріями, чи працювати лише на споті. 

Президент «Української зернової асоціації» Микола Горбачьов тривоги з боку закордонних партнерів не відчуває. Каже, що для купівлі українського зерна ризиків немає, форварди укладаються. До того ж нагадує, що військові події — це форс-мажорні обставини, які відтерміновують час виконання контрактних зобов'язань чи навіть звільняють від них. 

Проте, експерт вважає, що якщо конфлікт отримає продовження, то зростання цін неминуче. 

«Імпортери будуть відрізані від чорноморської пшениці та кукурудзи, тому доведеться шукати альтернативу на інших ринках. А це суттєво дорожче. Відповідно ціни і попит виростуть. За такого сценарію вартість запросто може збільшитись на 20-30%», — зазначив Микола Горбачьов.

Читати за темою: Агресія Росії може вплинути на імпортно-експортні операції в агросекторі — думка

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus