Експерт розповів, як загострення конфлікту між Україною та Росією вплине на зернові перевезення

31 січня 2022 189 0
Експерт розповів, як загострення конфлікту між Україною та Росією вплине на зернові перевезення
Kurkul.com

Світова економіка наразі в кризі, ринки розбалансовані, існують великі перекоси в попиті і пропозиції. До того ж на сировинних ринках потужний інфляційний імпульс. Про це розповів аналітик компанії Zernotorg.ua Олександр Тищенко у матеріалі «Аграрний фронт: бізнес готується до війни з Росією», пише Kurkul.com.

За словами експерта, чорноморський регіон — один з основних постачальників с/г сировини на світовому ринку. Наприклад, щодо зернової групи Україна й Росія сукупно забезпечують близько 22% світового експорту.

«Зрозуміло, що в умовах широкомасштабних воєнних дій ні про яку ритмічність експорту, а тим більше забезпечення раніше законтрактованих або планових обсягів відвантажень йтися не буде. Це стане шоком для світового ринку, адже є країни, які традиційно імпортують продукцію АПК саме з нашого регіону, також з ринку випадуть обсяги через зрив поставок, за деякими напрямками буде дефіцит. А враховуючи, що Росія останні 8 років активно нарощувала спроможності свого Чорноморського флоту, можна припустити можливу блокаду наших глибоководних портів. Відповідно до всього цього РФ отримає санкції і в т.ч. ембарго на експорт своїх товарів, це також вдарить по ринках», — впевнений аналітик.

На думку Олександра Тищенка, враховуючи той факт, що жодного системного плану для подолання кризових явищ в галузі АПК на випадок «великої війни» не існує, принаймні у відкритому доступі, можна припустити, що буде відбуватися хаос.

«Буде важливо евакуювати з територій, що перебуватимуть під ударом, зібраний урожай та інше цінне майно, тому від злагодженості роботи «Укрзалізниці» буде залежати дуже багато», — впевнений Олександр Тищенко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus