Українські селекціонери розробляють сорти-дворучки пшениці

2 лютого 2022 299 0
Пшениця
Пшениця

Селекційно-генетичний інститут — Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення НААН займається розробкою сортів-дворучків пшениці. Про це розповів директор інституту, член-кореспондент НААН В’ячеслав Соколов, інформує «Голос України».

«На мій погляд, найкращою захисною властивістю від мінливих умов навколишнього середовища є генетична різноманітність оброблюваних у нас сільськогосподарських культур, серед яких особливе місце займають сорти-дворучки», — розповів науковець. 

Так з його слів, ситуація з ячменем завдяки сортам-дворучкам кардинально змінилася. Оскільки, вони мають вищу врожайність проти ярих культур. Також їх можна сіяти напровесні й навіть узимку під час відлиги, що важливо в умовах зміни клімату.

«Восени вони витримують пізніші терміни посіву у порівнянні з типово озимими сортами, а навесні раніше відновлюють вегетацію. Це дає змогу краще розвинутися при пізніх сходах, що в посушливому степу трапляється доволі часто, а також розкущитися при зимово-весняних сходах», — наголосив В’ячеслав Соколов.

Читайте також: Названо переваги інвестування у протруювання насіння

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus