На Півдні та Заході погода вплинула на зниження зимостійкості озимини — експерти

7 лютого 2022 141 0
Поле з озиминою
Поле з озиминою

Упродовж січня озимі культури перебували переважно у стані спокою. Лише на початку місяця внаслідок надзвичайно високих температур на Півдні та Заході помічено короткочасне пробудження рослин, що могло призвести до зниження  їх зимостійкості. Про це повідомили в Укргідрометцентрі.

«У період найбільш інтенсивного похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур та багаторічних трав на більшій частині території знижувалася до -5…-9°С, що значно вище критичної температури вимерзання», — зазначили синоптики. 

В окремих районах Луганської, Полтавської, Черкаської та Миколаївської обл. відмічалося зниження температури  до -10…-11°С, що вище критичної температури вимерзання озимих пшениці та жита, проте близько до критичної температури вимерзання слаборозвинених з осені рослин озимого ячменю та ріпаку.

Також за результатами обстеження гілок плодових культур, яке провели у кінці грудня після зниження температури до -18..-25°С, пошкоджень бруньок гілок плодових дерев не виявлено.

Читайте також: В Україні температура повітря підніметься до +12°С

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus