У першому кварталі 2022 року продукти здорожчають на 10% — Томич

8 лютого 2022 134 0
У першому кварталі 2022 року продукти здорожчають на 10% — Томич
Depositphotos

В першому кварталі зберігатиметься подорожчання майже всіх харчів, в середньому на 8-10%. Але в розрізі різних продуктів ситуація, безперечно, буде різною. Про це розповів голова Спілки українського селянства Іван Томич на ГолосUA.

«Головне в тому, що здешевлення не буде, жоден продукт не подешевшає у першому кварталі 2022 року», — зазначив експерт.

За його словами, основними чинниками впливу на цінники залишаються газ та електроносії.

«Зрозуміло, що газ безпосередньо впливає на ціну, але залежно від використання газу у виробництві тієї чи іншої продукції, від присутності у структурі виробництва залежить зростання ціни. Енергоносії, пальне впливають практично на всі групи товарів, які є на наших прилавках», — зазначив Іван Томич.

Читайте також: Експорт зерна перевищив 39 млн тонн

Проте він додав, що не лише ці чинники мають вплив на формування ціни.

«Є також баланс виробництва продукції та переробки. Якщо гречки зібрали мало, близько половини від того, що було потрібно, стає ясно, що ціна на гречку буде високою, навіть якби енергоносії були б дешевими», — пояснив Іван Томич.

Він також прогнозує, що ціна на гречку буде високою, проте не перевищуватиме 60 грн.

«Щодо хліба, то тут спостерігається тенденція поступового зростання цін до вересня. Окрім енергоносіїв, це зумовлено також негативною ситуацією щодо балансів борошна. Я маю на увазі пшеницю другого та третього класу», — пояснив Іван Томич.

Він додав, що у 2022 р. буде менший урожай пшениці у порівнянні з 2021 р., і це не лише з огляду на стан озимих, а й за рахунок внесення мінеральних добрив.

«Я прогнозую, що у порівнянні з минулим роком мінеральних добрив буде внесено у 2,5 раза менше, а це прямо пропорційно до виробництва пшениці. Плюс якість — прямий зв'язок з азотними добривами. Виходячи з цього, можу сказати прямо: до наступного року зниження цін на хліб не варто очікувати», — зазначив експерт.

Він прогнозує, що зростання ціни буде в межах 30-35%.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою