На ринку дистриб'юторів генериків гучних дефолтів не передбачається — експерт

16 лютого 2022 106 0
Андрій Полтавець, директор дистрибуційної компанії LNZ Group
Kurkul.comАндрій Полтавець, директор дистрибуційної компанії LNZ Group

У світі відбувається збільшення частки використання постпатентних продуктів. Так, за результатами 2021 МР, в Україні доля ринку мультинаціональних ЗЗР у грошовому виразі переважала ринок постпатентних продуктів у приблизній пропорції 65/35%. Таку думку висловив директор дистрибуційної компанії LNZ Group Андрій Полтавець в матеріалі «Андрій Полтавець: Вихід ключових гравців ринку на прямі відносини з фермерами поставив під удар дистриб'юторів» на Latifundist.com.

За словами експерта, водночас у кількісному виразі та в покритті площ частка генеричних продуктів вже є більшою — за оцінками, це 55-60% площ. Головна причина цього збільшення бажання аграріїв заощаджувати. Особливо ця економія відчутна в посушливі неврожайні сезони, які останнім часом трапляються все частіше.

«Перед початком нового сезону аграрії формують бюджети господарств, зважаючи на різницю у вартості мультинаціональних ЗЗР та генеричних продуктів на 1 га. Цей аналіз стає ледь не ключовим фактором економічної ефективності господарства», — розповів експерт.

Він додав, що на збільшення частки ринку постпатентних продуктів впливає робота компаній, представлених на ринку. Сам ринок генериків став для аграріїв зрозуміліший та прозорий.

«Сьогодні є 5-7 ключових гравців, які ведуть стратегічно правильну та зрозумілу для аграріїв діяльність. Результатом цієї роботи і є зміна сприйняття аграрієм самого ринку генериків, а відповідно й збільшення їх використання», — зазначив Андрій Полтавець.

Читати за темою: Фермерам потрібно завчасно забезпечити себе добривами — експерт

Андрій Полтавець також вважає, що пік дефолтів великих дистрибуторів вже пройдено, але процес структурування триває.

«Не думаю, що найближчими роками на нас чекають гучні дефолти дистрибуторів. Наразі в зоні ризику знаходяться середні та малі дистрибутори, але їхня частка на ринку з кожним роком тільки зменшується, тому великих потрясінь не очікую», — розповів він.

Експерт додав, що останніми роками змінюється ставлення компаній-постачальників до дистрибуторів у кращий бік.

«Новий менеджмент світових мультинаціональних компаній в Україні нарешті почав цінувати дистрибуторів, зрозумів важливість та специфіку роботи кожного з них. Відносини між постачальником та дистрибуторами стають більш прозорими, взаємовигідними та стратегічними. А це позитивно віддзеркалюється і на весь аграрний ринок», — підсумував Андрій Полтавець.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus