Депутати підтримали законопроєкт про меліорацію земель

17 лютого 2022 272 0
Депутати підтримали законопроєкт про меліорацію земель
Kurkul.com

Сьогодні, 17 лютого, нардепи під час пленарного засідання розглянули законопроєкт №5202-д «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». Повідомляє Kurkul.com.

За результатами голосування законопроєкт 279 голосами «за» прийнято у другому читанні та в цілому.

Нагадаємо, проєкт закону №5202-д «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» депутати у вересні 2021 р. підтримали у першому читанні.

Позиції законопроєкту:

  • встановить чіткі правила, що дозволяють інвестувати у розвиток та модернізацію меліоративної інфраструктури;
  • підвищить ефективність використання меліоративних систем;
  • дозволить збільшити площі, на яких застосовується полив.

Проте фермери закликали депутатів не підтримувати законопроєкт №5202-д. Вони вважають, що така законодавча ініціатива несе загрозу монополізації системи зрошення великими аграрними компаніями, збільшення собівартості поливу та приведе до негативних наслідків.

Як зазначив Міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко, за час незалежності зрошувальні площі щороку стрімко скорочувалися і з 2,3 млн у 1990 залишилося лише 550 тис. у 2021 р. Серед причин — і розкрадання обладнання насосних станцій, і високі тарифи за полив, і відсутність державних коштів на відновлення зрошувальної інфраструктури. 

«Саме тому для порятунку галузі було напрацьовано в законопроєкті децентралізовані механізми управління меліорацією в Україні», — додав міністр.

Цим законом, за його словами, парламентарі заклали основи реформування меліоративної галузі України, без якого б уже найближчими роками про ефективне ощадливе зрошення можна було б забути.

«Відтепер усі водокористувачі мають змогу гуртуватися в юридично зареєстровані об’єднання, брати на баланс об’єкти зрошувальних систем та управляти ними через колективні рішення, де голос кожного водокористувача буде важливий. Саме така форма управління галуззю зможе вивести її з занепаду. Зрошувальні системи повинні бути в управлінні тих, хто безпосередньо від них залежить. Це аграрії, землекористувачі та землевласники і точно не чиновник в Києві чи навіть в області», — підсумував Роман Лещенко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus