Українські аграрії не скорочуватимуть посіви кукурудзи — думка

18 лютого 2022 148 0
Українські аграрії не скорочуватимуть посіви кукурудзи — думка
Kurkul.com

На відміну від ринку сої, Україна може бути конкурентною на міжнародному ринку кукурудзи, тому аграрії не скорочуватимуть площі посівів. Про це йдеться у матеріалі «Кукурудза чи соя? Чи вплине подорожчання добрив на вибір?» на Latifundist.com.

Засновник компанії «Волинь-Зерно-Продукт» Євген Дудка, який ще восени припускав, що за умови збереження газової кризи аграрії будуть відмовлятися від кукурудзи на користь сої, повідомив, що цього сезону його підприємство скоротить посіви сої і на 15% збільшить площу під кукурудзою. За його даними, цього року компанія повністю відмовиться від ГМ-сої. 

«Сьогодні ніхто не знає, якою буде ціна на кукурудзу цього сезону. Але вже сформовані форвардні ціни, які точно вищі за собівартість вирощування цієї культури», — пояснив Євген Дудка.

На його думку, кукурудза взагалі є стратегічною культурою для країни.

Читати за темою: Експерти прогнозують зростання площ під соєю до 1,7 млн га

За словами генерального директора компанії «Кернел» Євгена Осипова, на відміну від ринку сої, Україна може бути конкурентною на міжнародному ринку кукурудзи.

«Ми не можемо конкурувати з виробниками сої у Південній та Північній Америці. Там є унікальні можливості для вирощування сої. У нас не такий клімат. По кукурудзі у нас немає такого офсайду, як у соняшнику, але немає і таких ризиків, як у сої. Якби на півдні та сході України було більше вологи, без сумніву, всі сільськогосподарські площі трансформувалися б під цю культуру», — розповів Євген Осипов.

Читайте також: Якщо Росія вторгнеться в Україну, то ціна зерна зросте ще більше — думка

У ПП «Верлоцьке» 60% у структурі посівів займає кукурудза. Крім того, підприємство вирощує соняшник, пшеницю, сою і ріпак. За даними агронома Віктора Ковальчука, цього року підприємство не буде змінювати структуру посівів. 

«Притримуємося вибраної структури, і подорожчання добрив на це не впливає. Зрозуміло, що доходи на кукурудзі будуть меншими (ще ж з урахуванням сушки). Але відмовлятися від культури ніхто не буде», — додав Віктор Ковальчук. 

У фермерському господарстві «Персей Агро» збільшують площі як під кукурудзою, так і під соєю. За словами заступника директора з ведення рослинництва ФГ Андрія Патрила, якщо минулого року кукурудза займала 1 тис. га, а соя — 500 га, то у 2022 р. буде 1,7 тис. га і 1 тис. га відповідно. Головний аргумент на користь кукурудзи — високі ціни на зерно зараз і очікуване зростання в найближчій перспективі. 

До речі, аграрії активно торгують кукурудзою на міжнародному ринку. За даними Мінагрополітики, з початку 2021/22 МР і на 21 січня Україна експортувала 13,7 млн т кукурудзи. Це на 23% більше, ніж за аналогічний період минулого МР. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus