В Україні другий місяць поспіль спостерігається дефіцит опадів

7 квітня 2022 59 0
В Україні другий місяць поспіль спостерігається дефіцит опадів

Упродовж березня на території України спостерігався дефіцит опадів — від 21 до 52% норми. Про це повідомили в Укргідрометцентрі.

«У березні в Україні була контрастна погода, відмічалися тривалі періоди як дуже теплої, так і дуже холодної погоди. Також спостерігалася надзвичайно низька для весни відносна вологість повітря — упродовж місяця від 4 до 18 днів на всій території країни відмічалося її зниження до 30% і нижче», — розповіли синоптики.

Вони зазначили, що у період 20-22 березня майже на всій території України відбувся перехід середньодобової температури повітря через +5°C  у бік підвищення — розпочалася метеорологічна весна.

«Із наростанням тепла відбулося відновлення вегетації озимих культур, що на тиждень-два пізніше середніх багаторічних строків у південних областях та близько до середніх строків на решті території. Умови для приживлення озимини були цілком задовільними, проте негативним фактором була екстремально низька для ранньовесняного періоду відносна вологість повітря. У поєднанні із помірними та сильними вітрами виникали  суховійні явища», — розповіли в Укргідрометцентрі. 

Читайте також: Експерт розповів, як забезпечити успішний старт ярих культур

Окрім того, в Україні два місяці поспіль спостерігається суттєвий дефіцит опадів. Так, за лютий-березень їх кількість в середньому по Україні склала 20-40% норми, у західних областях — 50-70% норми. Такі умови загрожують виникненням засушливих явищ в окремих регіонах.

«Зволоження метрового шару ґрунту на більшості площ, як під озимими  культурами, так і на зябу, було дещо нижчим середніх багаторічних показників, проте цілком достатнім, зважаючи на тривалий дефіцит опадів. Лише на окремих площах Херсонської та Миколаївської областей зволоження метрового шару ґрунту оцінювалося як недостатнє для ранньовесняного періоду і становило — 74-115 мм продуктивної вологи», — підсумували аналітики.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus