Високі ціни на зерно триматимуться ще 3-5 років — Сольський

15 квітня 2022 270 0
Високі ціни на зерно триматимуться ще 3-5 років — Сольський

Навіть у разі, якщо війна закінчиться у наступні дні і Україна звільнить свої землі, ціни на зернові утримуватимуться на високих рівнях ще від 3 до 5 років. Про це розповів міністр агрополітики Микола Сольський в інтерв’ю на epravda.com.

За словами міністра, в умовах обмеженого українського експорту зернових через логістичні перешкоди, Україна експортує на свої традиційні ринки. У 2021 р. найбільшими імпортерами були Китай, Єгипет, Туреччина та Індонезія.

Внаслідок дефіциту на світовому ринку зернових ці країни витрачатимуть більше грошей і будуть переорієнтовуватися на пшеницю з інших країн. Що натомість буде дорожче, адже пропозиція значно впала. 

Читати за темою: Мінагро веде перемовини про відкриття нового маршруту експорту зерна

«Єгипет вже витрачає і буде витрачати більше. Також ця ситуація підштовхне їх до того, що, крім поточних закупівель, вони, як і інші країни, я думаю, захочуть сформувати більші резерви на подібні випадки. Це теж розжене ціни», — пояснив Микола Сольський.

Він зазначив, що, «навіть якби ця історія закінчилася чарівним чином завтра, хвиля високих цін буде ще 3-5 років, поки не вирівняються настрої, і не буде балансу».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus