На Миколаївщині аграрії приступили до посіву соняшника і кукурудзи

19 квітня 2022 79 0
На Миколаївщині аграрії приступили до посіву соняшника і кукурудзи
Depositphotos

У Миколаївській області триває сівба сільськогосподарських культур. Аграрії регіону сіють горох, ячмінь, соняшник тощо. У Баштанському р-ні вже засіяли понад 30% землі, а на Вознесенщині посівна кампанія затрималася на тиждень через бойові дії. Про це пише Суспільне.

Як в області триває посівна в умовах воєнного стану, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

За даними районної військової адміністрації, аграрії Баштанського р-ну станом на 18 квітня засіяли вже 29 тис. га ярих зернових, включаючи горох і ячмінь. Загалом у 2022 р. планують засіяти понад 70% від загальної площі землі району.

«Наш район розташований на півдні України, то ж урожай ми збираємо в основному за рахунок озимих зернових, в тому числі пшениці, ячменя. А зараз приступаємо до посіву соняшника і кукурудзи. На звільнених територіях також триває посівна. Зараз, щоправда, коли ідуть дощі, то призупинились. Але дощик нам був потрібен, після двох тижнів вітрів та польових бур», — розповів начальник Баштанської районної військової адміністрації Владислав Дмитрів.

За його словами, в районі частково є проблема із засобами захисту рослин та з паливно-мастильними матеріалами.

«Але наші аграрії здійснили покупки добрива, насіння, пального ще минулої осені, це стосується і великих підприємств, і одноосібників, які вже не один рік займаються посівами», — каже Владислав Дмитрів.

Читати за темою: Майже третина українських земель залишаться незасіяними — ООН

У Вознесенському р-ні посівна стартувала на тиждень пізніше. У громадах району, де тривали бої, залишилось дуже багато зброї, техніки й боєприпасів на полях.

«Ми чекали, поки ЗСУ та представники ДСНС першими пройдуть полями, щоб знешкодити вибухонебезпечні предмети, а після того аграрії могли спокійно зайти на поля. Зібрали дуже багато «трофейної» зброї, техніки. Районна військова адміністрація відпрацювала питання бронювання наших механізаторів. Тобто у великих господарствах залишились всі механізатори на місцях і вийшли у поле», — розповів начальник Вознесенської районної військової адміністрації Сергій Шурабура.

Станом на 18 квітня в р-ні посіяно вже 59% від запланованої площі.

«Починають закладати зернята соняшника. Щодо культур, то по кожній окремо ще нема посіяної стовідсотково. Нещодавно у нашому районі два дні ішов дощ, то було призупинено посів. Я днями, коли проїжджав з Вознесенська до Доманівки, то нарахував 14 одиниць техніки на полях. Робота триває, аграрії не стоять», — розповів Сергій Шурабура.

Зі слів голови Кривоозерської територіальної громади Павла Бузінського, фермери громади забезпечені паливно-мастильними матеріалами на весняний період усіх ярих зернових. Станом на 18 квітня аграрії посіяли горох та ярий ячмінь.

«Залишилося нам посіяти кукурудзу. Уже посіяли 30%, соняшника 25% від плану. Підживлені всі озимі культури на площі 15 320 гектарів. Озимі перебувають у доброму стані й на врожай подають хороші надії», — розповів Павло Бузінський

За його словами, у тих господарствах, де мобілізували людей, до роботи долучили внутрішнього переміщених осіб.

Читайте також: На Волині цьогоріч посіють більше пшениці та сої — фермер

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus