Фахівці оприлюднили прогнозовані втрати врожаю у сезоні-2022

20 квітня 2022 236 0
Фахівці оприлюднили прогнозовані втрати врожаю у сезоні-2022
Kurkul.com

Згідно з прогнозами фахівців, у 2022 р. відбудеться спад обсягів виробництва майже усіх видів с/г продукції. Це зумовлено нестачею паливно-мастильних матеріалів, ЗЗР, добрив, а подекуди й насіння, мінуванням полів та окупацією територій. Про це розповів Микола Пугачов, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», пише SuperAgronom.com.

За словами експерта, у регіонах, де відбуваються бойові дії, прогнозується найбільше зменшення обсягів виробництва продукції у порівнянні з торішнім результатом.

«У Миколаївській області виробництво зернових і зернобобових культур у 2022 році становитиме, відповідно, 41% від минулорічного рівня, пшениці — 40%, соняшнику — 34%. На Херсонщині цього року виробництво зернових і зернобобових культур очікується на рівні 49% проти показників 2021 року, пшениці — 47%, соняшнику — 46%», — розповів Микола Пугачов.

Читати за темою: Логістичні проблеми та надлишкова пропозиція продовжують тиснути на ціну кукурудзи

Фахівці зазначають, що дещо кращими є умови у центральних і західних регіонах України. Проте навіть там буде складно розраховувати на високі показники врожайності. За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у цих регіонах спад обсягів виробництва у порівнянні з 2021 р. становитиме:

  • зернові і зернобобові культури — 18-25%;
  • соняшник — 15-22%;
  • м’яса — 8-18%;
  • молока — 6-18%.

Нагадаємо, в Україні триває весняна посівна кампанія триває. Наразі всі області приступили до посівної. Вже засіяно понад 2 млн га. Прогнозується, що виробники сільськогосподарської продукції віддаватимуть перевагу простішим у технологіях вирощування і обробітку культурам — ячмінь, овес, горох, просо, сорго, бобові та інші нішеві.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus