На 87% площ озимих зернових виявлено хвороби — Держпродспоживслужба

22 квітня 2022 69 0
На 87% площ озимих зернових виявлено хвороби — Держпродспоживслужба

Упродовж декади розвиток сільськогосподарських культур проходив в основному за складних агрометеорологічних умов. Прохолодна затяжна весна затримує масове заселення сільськогосподарських культур шкідниками, а також не сприяє значному розвитку хвороб. Про це свідчать дані фітосанітарного аналізу Держпродспоживслужби, пише Kurkul.com.

Личинки хлібної жужелиці та гусениці озимої совки старших віків доживлюються у посівах озимини переважно в Лісостепу, подекуди Степу, де за чисельності 0,3-1, в осередках 2 екз. на кв.м пошкодили до 3% рослин. У Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській областях від 2 до 10% личинок та гусениць фітофагів закінчили живлення. Хлібні блішки, п’явиці, злакові попелиці, цикадки в допороговій чисельності на 3-27% обстежених площ пошкодили від 1 до 12% рослин озимих ячменю, пшениці та жита. Відбувається літ чорної пшеничної, гессенської, шведських злакових мух.

У Запорізькій, Одеській, Хмельницькій та Чернівецькій областях сходи ярого ячменю заселяють та пошкоджують дротяники, злакові блішки та п’явиці. Вони в допороговій чисельності на 2-35% обстежених площ пошкодили до 6% рослин.

«Скрізь має місце захворювання озимих пшениці, ячменю та жита на борошнисту росу, септоріоз, гельмінтоспоріоз, червоно-буру та інші плямистості, буру листкову іржу, кореневі гнилі, подекуди ринхоспоріоз, якими охоплено 10-25, макс. 51 та 87% площ (септоріоз, осередки в Кіровоградській та Львівській обл.), уражено 0,5-12% рослин на ранніх добре розвинених посівах. В посівах ярих колосових культур розвитку хвороб невиявлено», — йдеться у звіті.

Сходи гороху заселяють бульбочкові довгоносики, жуки піщаного мідляка, які в Дніпропетровській та Одеській областях за чисельності 0,5-1 екз. на кв.м пошкодили 2% рослин культури у слабкому ступені.

В усіх бурякосійних областях продовжується вихід та концентрація бурякових блішок, щитоносок біля узбіч доріг, старих бурячищ на лободових бур’янах.

Читайте також: Рада спростила фітосанітарні заходи при експорті та імпорті с/г продукції рослинного походження

Озимий ріпак заселяє ріпаковий квіткоїд за чисельності 1-2 екз. на рослину, який пошкодив 1-5% рослин у слабкому ступені. Продовжується заселення крайових смуг полів та пошкодження хрестоцвітними блішками, прихованохоботниками, ріпаковими пильщиком, мідляком. У Кіровоградській області в теплі сонячні дні відмічено заселення посівів оленкою волохатою.

В більшості ріпакосійних областей за існуючих гідротермічних показників на озимому ріпаку розвивалися пероноспороз (уражено 5-39, макс. 55% (Хмельницька обл.) обстежених площ і 1-7% рослин), фомоз (15-22% площ у Львівській, Рівненській, Тернопільській та Черкаській обл., 1-5% рослин), альтернаріоз (9-13 у Запорізькій, Рівненській, Черкаській та Чернівецькій обл., осередково до 63% площ у Кіровоградській, 1-7% рослин).

Осередково в господарствах Вінницької, Дніпропетровської, Київської, Рівненської та Тернопільської областей виявлено бактеріоз коренів, яким охоплено від 1 до 4% рослин у слабкому ступені на 3-7% обстежених площ. У Дніпропетровській області 2-4% рослин уражено білою плямистістю, в Тернопільській 0,8-2% рослин уражено циліндроспоріозом.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus