Через несвоєчасний контроль дводольних бур’янів фермери можуть втратити до 50% врожаю

25 квітня 2022 260 0
Через несвоєчасний контроль дводольних бур’янів фермери можуть втратити до 50% врожаю
UKRAVIT

За науковими даними, втрати врожайності за недостатнього або несвоєчасного контролю забур’яненості дводольними бур’янами можуть сягати до 50%. Про це розповіли експерти UKRAVIT SCIENCE PARK.

«Серед бур’янового угруповання в посівах зернових культур у весняний період найбільш поширеними та шкодочинними є однорічні та багаторічні дводольні види. Окрім традиційних видів бур’янів, на полях поширена ще падалиця соняшника та ріпаку, оскільки останні в багатьох регіонах є основними попередниками зернових», — зазначив керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

За його словами, шкода культурам від забур’яненості може бути дуже різна: це й конкуренція за ресурси для повноцінного росту та розвитку, і алелопатичне пригнічення, а надалі — технологічні втрати при збиранні, а також післязбиральна доробка зерна. Відповідно, все це виливається у суттєвий недобір із врожайності для аграрія.

Читайте також: Фахівець розповів про важливість захисту плодових та ріпаку ще до цвітіння

Для ефективного знищення широкого спектра дводольних видів бур’янів та падалиці соняшника і ріпаку Олександр Мигловець рекомендує застосувати післясходовий системний гербіцид Агент (2,4-Д 2-етилгексиловий ефір, 452 г/л, у кислотному еквіваленті, 300 г/л + флорасулам, 6,25 г/л.). 2,4-Д у його складі — діюча речовина ауксинового типу. Вона блокує дію гормону росту рослин і впливає на ростові процеси клітин бур’янів.

Флорасулам — інгібітор ацетолактат синтази, який є основним ензимом у біосинтезі амінокислот, таких як ізолейцин, лейцин і валін. Така комбінація діючих речовин із різними механізмами дії дозволяє гербіциду контролювати максимально широкий спектр однорічних дводольних, в т. ч. стійких до 2,4-д і МЦПА, та деяких багаторічних дводольних бур’янів.

«Агент забезпечує високу швидкість дії на бур’яни і може застосовуватись в ширшому, порівняно з іншими формами препаратів групи 2,4-Д, температурному діапазоні, що є актуальним для мінливих умов весняного періоду. Він має досить широке «технологічне вікно» застосування, що дозволяє обирати гнучкі терміни для обробок. Крім того, гербіцид добре сумісний з іншими препаратами і не має післядії на наступні культури в сівозміні, що робить його використання максимально ефективним, безпечним і зручним», — підсумував фахівець.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus