Отримати прибуток аграріям в цьому році нереально — думка

25 квітня 2022 534 0
Отримати прибуток аграріям в цьому році нереально — думка
Kurkul.com

Цей рік для представників аграрного сектору стане роком виживання. Гострий брак палива та мінеральних добрив — ключові проблеми цьогорічної посівної кампанії. До відсутності виробничих матеріалів додаються ще і їхня висока ціна. Таку думку висловив власник сільськогосподарських підприємств на Чернігівщині «Інтер», «Сідко Україна» Валерій Куліч, повідомляє Суспільне.

«Чим більша врожайність зерна — тим менша собівартість тони вирощеного зерна. Якщо ми будемо мати досить посередній результат по врожайності, то на цей рік мова йде про виживання. Підприємства втратять розвиток. Отримати прибуток в цьому році — це нереальна річ», — міркує фермер.

З його слів, до початку воєнних дій тонна добрив «Кас» коштувала 20-21 тис. грн, а зараз — 26-27 тис/т. Дизпаливо для посівної постачають не дешевше 42 грн/л. Усе це обтяжується відсутністю обігових коштів у підприємств.

«В нас від обстрілів постраждала невелика кількість площ – до 10 тисяч гектарів. І ця проблема відносно швидко вирішується. Ми сьогодні вийшли в поле. Однак працюємо за рахунок тих запасів, які ми ще з осені зробили. Маю на увазі посівний матеріал та добрива. Якби ми не зробили запасу, то точно посіятись не змогли б. Тобто, можливості є, але вони обмежені», — розповів Валерій Куліч.

Читайте також: Variant Irrigation працює над відновленням виробництва зрошувального обладнання

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus