Для забезпечення посівної аграріям доступне закордонне пальне — фермер

29 квітня 2022 213 0
Для забезпечення посівної аграріям доступне закордонне пальне — фермер
Depositphotos

На АЗС зникає бензин та дизельне пальне. Про нестачу повідомляють майже в усіх областях країни, пише Kurkul.com.

Серед причин експерти називають припинення постачання із росії та білорусі, зруйновані НПЗ та проблеми із налагодженням імпорту із Європи. Все це по-перше, призводить до суттєвого подорожчання бензину та дизелю. А по-друге, до його дефіциту. Найважча ситуація буде там, де точаться бойові дії. Проте нестачу відчують і в Центрі та на Заході країни. Наразі на АЗС дозволяють заправляти у бак не більше 20 л пального. Проте деякі автозаправні станції взагалі вже не мають запасів.

Так, на більшість українських АЗС пальне постачалось із Кременчуцького нафтопереробного заводу на Полтавщині, який зруйнували рашисти.

Проте альтернатива є. Про це у коментарі Kurkul.com розповів фермер Роман Горобець.

«Стосовно дизпалива, після першої атаки на Кременчуцький переробний завод, не було великої пропозиції дизелю євро 5, лише євро 4. Після другої атаки, що була на Великдень, зараз скоротилася пропозиція і на дизель Євро 4. Але для нашої техніки потрібен дизель євро 5», — зазначив фермер.

Він додав, що альтернативою можуть бути постачання із Литви.

«Ми спілкували з імпортерами палива з Литви, воно доступне. Але потрібно чекати 2-3 тижні на один бензовоз. У нашому бізнесі важливим є закуповувати все наперед. Зараз ми думаємо, як забезпечити господарство дизпаливом на період збиральної компанії, яка розпочнеться, якщо все буде добре у липні», — додав Роман Горобець.

Нагадаємо, в парламенті зареєстрували законопроєкт про повернення податків на пальне. Про це повідомив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Як він зазначив, скасування акцизу на зменшення ПДВ з 20 до 7% в середині березня знизило ціни на 10-12 грн/л, а повернення податків призведе до зворотнього ефекту.

«Розрахунок по формулі Мінекономіки показує, що гранична ціна на бензин буде 45 грн/л (зараз 34,10), дизпальне — 48 грн/л (38,7 зараз). Але проблема ще в тому, що пального нема, що змушує окремих учасників ринку забити на «рекомендації» уряду. Тому бензин реально вже 40, а дизпальне — 45 грн/л. Тобто з повною ставкою податків реальна ціна злетить мінімум до 52 та 55 грн/л», — застеріг експерт. 

На його думку, завданням номер один є наповнення ринку пальним. А якщо й допускати підвищення цін, то шляхом скасування держрегулювання або його послаблення.  

Читайте також: На АЗС розпочали продавати екопальне з біоетанолом

Як зазначив журналіст Євгеній Плинський, в умовах коли собівартість палива дорівнює його максимальній відпускній вартості, паливний бізнес просто зупиняється.

«Кабмін має миттєво відреагувати на цю ситуацію. Часткове повернення податків разом з підняттям планки максимальної роздрібної ціни, на думку експертів, може стати збалансованим вирішенням проблеми», — написав Євгеній Плинський.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus