В Україні ціни на пальне можуть злетіти до понад 50 грн/л — Куюн

28 квітня 2022 439 0
В Україні ціни на пальне можуть злетіти до понад 50 грн/л — Куюн
Depositphotos

В парламенті зареєстровано законопроєкт про повернення податків на пальне. Скасування акцизу на зменшення ПДВ з 20 до 7% в середині березня знизило ціни на 10-12 грн/л, а повернення податків призведе до зворотнього ефекту. Про це повідомив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

«Розрахунок по формулі Мінекономіки показує, що гранична ціна на бензин буде 45 грн/л (зараз 34,10), дизпальне — 48 грн/л (38,7 зараз). Але проблема ще в тому, що пального нема, що змушує окремих учасників ринку забити на «рекомендації» уряду. Тому бензин реально вже 40, а дизпальне – 45 грн/л. Тобто з повною ставкою податків реальна ціна злетить мінімум до 52 та 55 грн/л», — застеріг експерт. 

На його думку, завданням номер один є наповнення ринку пальним. А якщо й допускати підвищення цін, то шляхом скасування держрегулювання або його послаблення. 

«Ціна зросте, але не так сильно, як від повного повернення податків, та й буде ефект у вигляді стимулювання наповнення ринку. Тільки після побудови нової системи постачання пального в країну через західний кордон можна буде повернутися й до держрегулювання, й до збільшення податків», —  зазначив Сергій Куюн.

Читайте також: На українських АЗС здорожчав дизель

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus