Із окупованих областей рашисти вже вивезли сотні тисяч тонн зерна

2 травня 2022 77 0
Із окупованих областей рашисти вже вивезли сотні тисяч тонн зерна
Kurkul.com

Російські окупанти вивозять зерно з тимчасово окупованих територій в Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях. Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного марафону. Пише пресслужба Мінагрополітики.

«Росіяни використовують тактику початку 20 ст. з крадіжками зерна й вивезення його з України. На сьогодні ми маємо підтверджені факти, що декілька сотень тисяч тонн зернових було вивезено сумарно з Херсонської,  Запорізької, Луганської та Донецької областей. На цих територіях у фермерських запасах, що формувалися для посівних робіт, а також для переробки (для виготовлення борошна, випікання хліба), знаходиться близько півтора мільйона тонн зернових. Це суттєвий запас. За міжнародними цінами це коштує сотні мільйонів доларів. І є великий ризик, що це буде просто вкрадено і вивезено на користь Росії», — зазначив Тарас Висоцький.  

Він також наголосив, що стратегічних запасів на окупованих територіях не було. В областях зберігалося зерно, необхідне для споживання на цих територіях до нового врожаю.

«Тому ми можемо говорити перш за все про геноцид українського народу, а не удар по економіці», — додав Тарас Висоцький.

Усі факти крадіжки фіксуються, документуються, як докази в міжнародних судах для отримання повної компенсації прямих та суміжних втрат, повернення коштів в українську економіку.

Тарас Висоцький запевнив, що Україна має запаси зернових в межах контрольованої території на два роки. Залишки експортуються. Через блокування портів, міністерство знаходить нові логістичні маршрути, зокрема залізничні. Одним з нових маршрутів є через Румунію, порт Константа. Також опрацьовуються коридори через Польщу та порти Прибалтики.

Нагадаємо, від початку 2021/22 маркетингового року (1 липня 2021 р.) станом на 29 квітня Україна експортувала 45,709 млн т зернових та зернобобових культур.

Читайте також: На Чернігівщині та Харківщині розпочали сіяти кукурудзу

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus