Ветеранів війни залучатимуть до підприємництва у агросекторі

4 травня 2022 136 0
Ветеранів війни залучатимуть до підприємництва у агросекторі
Kurkul.com

Фахівці Міністерства у справах ветеранів України розробили експериментальний проєкт із залучення ветеранів та членів їхніх родин до підприємницької діяльності у сфері аграрного виробництва. Про це пише пресслужба Мінветеранів.

Як зазначається, через повномасштабне вторгнення російських військ на територію України багато ветеранів-підприємців призупинили свою діяльність, ставши на захист рідної землі. Також чимало виробничих потужностей їхніх підприємств втрачено на територіях активних бойових дій. Тому у Мінветеранів розробили дієву програму з адаптації ветеранського бізнесу до нових умов. 

Вона передбачає підтримку розвитку ветеранського підприємництва на державному рівні на 3 етапах:

  • під час воєнного часу;
  • після перемоги;
  • на етапі економічного розвитку.

Читайте також: Агро під час війни — дайджест

Як розповіла державний експерт експертної групи з питань ветеранського розвитку Мінветеранів Альона Скорзова, це — допомога з релокацією ветеранських підприємств із зони активних бойових дій, надання матеріальної й технічної підтримки відновлення виробничих потужностей та обігових коштів, участь у грантових програмах з фокусом на ветерана-підприємця, а також різні програми дорадництва та менторства. 

Як приклад можливої бізнес моделі для ветерана-підприємця є розроблений Мінветеранів проєкт у сфері аграрного виробництва, а саме сезонне тепличне виробництво. Він передбачає розміщення на 2 гектарів землі до 10 тепличних споруд (по 20 соток на кожну теплицю). Це дасть можливість ветеранам, які вже отримали земельні ділянки, вирощування високомаржинальні культури — квіти, ягоди, овочі, зелень, органіку, або культури, які не притаманні регіону. Також проєктом передбачено застосування новітніх технологій — для більшої врожайності та скорочення витрат. 

Орієнтована вартість однієї тепличної споруди — від €5 тис. (у залежності від технічного оснащення), термін окупності може становити від 1 до 3-6 років в залежності від складності проєкту. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus