Агро під час війни — дайджест

Агро під час війни — дайджест

5 квітня 2022 3599 0

Лютий 2022 року назавжди змінив життя всіх жителів України, але не зважаючи на бойові дії аграрії продовжують працювати, сіяти хліб, піклуватися про продовольчу безпеку країни.

Ми вирішили зібрати всі корисні поради, думки та аналітику для фермерів в одному дайджесті: що сіяти, де брати ТМЦ і гроші, що буде з експортом та де зберігати зерно.

Матеріал буде наповнюватись корисними порадами весь час поки у країні продовжується воєнний стан.


Законодавство, правові аспекти та регулювання цін


У цьому розділі ми збиратимемо правові аспекти роботи під час воєнного стану. Аграріям важливо знати, як працювати у новому правовому полі.

Безперечно під час воєнного стану, діяльність повинна тривати у звичайному режимі до одержання розпоряджень уповноважених органів влади. Тому ми будемо розповідати тут про важливі законодавчі зміни.


Час воєнного стану — ризики, права й обов’язки для аграріїв

Чим загрожує воєнний стан фермерам? Kurkul.com розібрався які обмеження та наслідки воєнного стану впливають на роботу агробізнесу та які заборони застосовані на місцях до юридичних осіб і громадян.

Читати за посиланням.


Харчові продукти, ліки, пальне — моніторинг цін

Зростання цін на період воєнного часу в Україні нерідко має спекулятивну природу на фоні загальної паніки споживачів. Тож з метою запобігання штучного підвищення цін та спекуляцій, Держспоживслужба оголосила проведення щоденного контролю цін на 26 позицій базових соціально-значущих товарів трьох груп: продукти харчування, ліки та пальне.

Моніторинг цін покликаний, насамперед, допомогти гарантувати доступність продуктів для населення. Тож ми вирішили проаналізувати як змінюються ціни на ці позиції на ринку станом на сьогодні від 21 січня.

Читати за посиланням.


Бронювання працівників агросектору: відповіді на найпоширеніші запитання

Введення воєнного стану в Україні, через російсько-українську війну, а з ним і загальної мобілізації залишає агросектор без кадрів. Деякі трактористи, механіки, агрономи взяли автомати й пішли боронити Україну. Проте, більшість експертів зараз визнає, що аграрний тил не менш важливий для країни, а проведення посівної 2022 — одна зі стратегічних цілей.

Загалом робочих рук на час посівної бракувало завжди, а в умовах мобілізації цей дефіцит збільшився. Бронювання частково розв'язує цю проблему. Тому в цьому матеріалі ми розберемось, як здійснюється бронювання аграріїв, коли закінчується бронь, кого ви точно не зможете вберегти від мобілізації та ін.

Читати за посиланням.


Аналітика, думки експертів і аграріїв


Чи вистачить добрив, де зберігати зерно, як працюватиме переробна галузь, що буде з експортом? Кожного дня редакція отримує безліч таких питань від фермерів.

У цьому розділі ми будемо збирати поради експертів та фермерів щодо роботи, аналітику, рекомендації та контакти людей, які допоможуть українському агро ефективно працювати під час війни.


Разом ми сила, або як фермери допомагають армії

Війна об’єднала народ України, аграрії, як його невіддільна частина, активно включились у допомогу нашим військовим і теробороні.

Ми вирішили створити дайджест, у якому будемо збирати інформацію про те, як аграрії допомагають військовим і стоять на стражі продовольчої безпеки й фінансової допомоги ЗСУ в Україні.

Читати за посиланням.


Вдвічі дорожчі продукти, забій тварин і голод в Африці: як війна в Україні вплине на світових споживачів

Що відбувається, коли один з основних постачальників сільськогосподарської продукції у світі різко «виходить з гри»? У країнах, які не мають стратегічних запасів, починається дефіцит зерна та олії, росте ажіотаж довкола продуктових полиць, харчі дорожчають.

Розглянемо більше детально, як війна в Україні вплинула в країнах світу і за якими сценарієм події будуть розвиватися надалі.

Читати за посиланням.


Родіон Рибчинський: Фермерам варто сіяти гречку, овес і тверді сорти пшениці

Борошно і гречка в магазинах — важливий індикатор того, що у нас є що їсти. Зараз ці товари стабільно присутні в магазинах і поки немає причин хвилюватися. Однак війна вплинула на постачання деяких круп, і наше харчування в майбутньому сезоні буде залежати від того, що вирощуватимуть українські фермери цього літа.

Kurkul.com поспілкувався з керівником Спілки «Борошномели України» Родіоном Рибчинським і дізнався, як працюють зараз зернові переробні підприємства і що потрібно сіяти аграріям, щоб годувати українців наступного року.

Читати за посиланням.


Заміновані поля: як повернути безпеку під час посівної

Весняні тривоги аграріїв поповнились новою, в прямому сенсі, вбивчою проблемою: що робити, якщо є підозра на «подарунок» у вигляді мін на полях? На жаль, уже є випадки, коли люди з технікою в полях підривалися на мінах.

До кого звертатися, щоб зберегти життя аграріїв і безпечно провести посівну, дізнавалися на онлайн-вебінарі із офіцером запасу збройних сил України Володимиром Пайлодзе, модератором CEO Gardarika Tres Олександром Приходченко та аграріями.

Читати за посиланням.


Любомир Гайдамака: Ми змогли диверсифікувати виробництво, і замість креветок тепер вирощуємо овочі

До війни фермер Любомир Гайдамака мав на Київщині акваферму площею 0,5 га. Господарство складалось з багатьох водойм відритого типу. Акваферма мала приміщеннях, де вирощували декоративних ставкових риб (коропи кої, золоті рибки, орфи) та водяні рослини (понад 40 сортів водяних лілій). Також минулого року облаштували спеціальну систему для проведення експериментів по вирощуванню морських креветок Ваннамей, котру ще дехто помилково називає королівською креветкою.

У цьому році фермер планував вдосконалювати технології вирощування аквакультур. Але війна змінила його плани. Журналісти Kurkul.com поспілкувалися з фермером і розпитали у нього про перебудову господарства.

Читати за посиланням.


Посівна 2022


Оговтавшись від першочергового шоку аграрії зрозуміли, основне завдання зараз — виконати всі польові роботи у строк. Бо зараз кожен фермер відчуває відповідальність за продовольчу безпеку країни.

У цьому розділі збираємо рекомендації про те, що сіяти, як змінювати технологію посіву та проводити всі польові роботи під час війни.


Посівна 2022: що будуть сіяти фермери під час воєнного стану?

Цього року посівна в Україні проходитиме в доволі складних умовах. У фермерів багато труднощів: де взяти насіння, пальне чи елементарно робочі руки. Проте найскладнішою є дилема — що ж сіяти?

Kurkul.com зібрав думки різних представників агросектору щодо проведення посівної-2022 в умовах активних бойових дій та воєнного стану.

Читати за посиланням.


Корективи війни, або як проходить посівна у воєнний час?

Час, який аграрії чекають з нетерпінням наближається. Це посівна, успіх проведення якої гарантує продовольчу безпеку України. 

Деякі аграрії долучаються до лав ЗСУ і ТРО, щоб боронити нашу Батьківщину від російських загарбників, решта — залишаються на варті продовольчої безпеки, щоб не допустити голоду та не дати державній економіці впасти. Аграрії не складають руки. Вони продовжують працювати. 

Що відбувається зараз на фронті сільського господарства? Про проблеми, які виникають нам розповіли фермери з різних куточків України.

Читати за посиланням.


Олександр Хмелюк: Під час воєнних дій фермерам слід обирати більш пластичні гібриди

Посівна 2022 в Україні стартувала на початку березня. Аграрії активно працюють на полі, дбають про майбутній врожай, а з ним і продовольчу безпеку України. Зокрема, кожен намагається знайти посівний матеріал, добрива чи ЗЗР. Проте, не всі компанії, які раніше були представлені на ринку України можуть постачати свою продукцію. Подекуди обірвалось й постачання імпортного посівного матеріалу.

Не дивлячись на ситуацію, що склалась вітчизняний виробник насіння та добрив LNZ Group продовжує працювати. Тільки за минулі 2 тижні зі складів компанії щодня відвантажували по 100-150 т продукції. При цьому продукцію приїжджали купувати й аграрії з регіонів, де ведуться бої: Харківської та Чернігівської обл. Ми ж поспілкувались з керівником Агродепартаменту LNZ Group Олександром Хмелюком про новинки компанії серед ЗЗР, системи захисту полів від бур’янів весною та отримали рекомендації щодо особливості підбору гібридів кукурудзи для різних регіонів України.

Читати за посиланням.

© Антон Борисенко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою